خلیج فارس: علل شایع حالت تهوع بعد از غذا خوردن شامل آلرژی غذایی، استرس و بارداری است. اگر حالت تهوع شما بیش از دو روز طول کشید یا به درمانهای خانگی مقاوم بود، به پزشک مراجعه کنید. بیشتر مردم در مقطعی از زندگی خود احساس تهوع داشتهاند؛ احساس تهوع و ناراحتی در معده شما ممکن است باعث شود احساس استفراغ داشته باشید. در ادامه به نقل از «سلامت نیوز» به چند مورد از شایعترین دلایل آن اشاره می کنیم.
۱. بارداری
حالت تهوع در دوران بارداری فقط در صبح اتفاق نمیافتد، میتواند بعد از ناهار، شام و میان وعده نیز عود کند. این به این دلیل است که افراد باردار هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) را تولید می کنند که با حالت تهوع به عنوان یک عارضه جانبی همراه است. افزایش استروژن یا تغییر در تعادل باکتریهای روده در دوران بارداری میتواند دلیل دیگری برای افزایش حالت تهوع بعد از غذا خوردن باشد.
۲. مسمومیت غذایی
مسمومیت غذایی می تواند باعث تهوع شود. برخی غذاها با ویروس یا باکتری آلوده هستند که دستگاه گوارش را مختل میکند و باعث تهوع و اغلب استفراغ میشود. معمولاً باکتریهایی که باعث مسمومیت غذایی میشوند وقتی در معرض دمای بالاتر از 140 درجه فارنهایت قرار میگیرند، میمیرند. اگر همچنین اسهال، تب، استفراغ و گرفتگی معده را تجربه می کنید، به احتمال زیاد حالت تهوع شما به دلیل مسمومیت غذایی است.
۳. عدم تحمل غذایی یا آلرژی
وقتی غذایی میخورید که به آن حساسیت دارید یا نسبت به آن عدم تحمل دارید، سیستم ایمنی بدن شما با مواد شیمیایی مانند ایمونوگلوبولین و هیستامین که میتواند علایمی مانند حالت تهوع ایجاد کند، پاسخ می دهد.
۴. بیماری ریفلاکس معده به مری
بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)که ریفلاکس اسید نیز نامیده میشود، زمانی رخ میدهد که اسید معده به مری وارد میشود و آن را ملتهب میکند که میتواند حالت تهوع را تحریک کند. اگر همچنین دچار سوزش سر دل، مشکل در بلع، سرفه مزمن و اختلال خواب هستید، حالت تهوع شما ممکن است به دلیل GERD باشد.
۵. سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر (IBS) روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث بروز علایمی مانند نفخ، گرفتگی عضلات و حالت تهوع میشود. هیچ علت دقیقی برای تشدید IBS وجود ندارد. با این حال، بیشتر علایم، مانند استفراغ، پس از مصرف غذایی که هضم آن دشوار است، تشدید میشود. گاهی اوقات تهوع IBS به دلیل مصرف برخی از غذاهای محرک، داروها یا استرس نیز ایجاد می شود. درمان IBS شامل موارد زیر است: اجتناب از غذاهایی که علایم شما را تحریک میکنند، نوشیدن مایعات زیاد، حذف غذاهایی که می توانند باعث ایجاد گاز شوند مانند گلوتن ، مصرف مکمل فیبر یا ملین، مصرف دارو با نظر پزشک و ورزش.
۶. بیماری کیسه صفرا
بیشتر بیماریهای مربوط به کیسه صفرا منجر به حالت تهوع بعد از غذا خوردن میشود. این به این دلیل است که این اندام برای فشار دادن صفرا به روده کوچک و کمک به هضم کار میکند. در واقع اگر جریان صفرا، به عنوان مثال توسط سنگ کیسه صفرا مسدود شود، کشش حاصل بر روی کیسه صفرا یا مجاری مرتبط با آن می تواند منجر به حالت تهوع شود.
۷. اضطراب یا استرس
مسائل مربوط به سلامت روان نیز میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع یا اسهال شود. هورمونهای استرس میتوانند بر نحوه انقباض دستگاه گوارش ما تأثیر بگذارند، یا سرعت آن را کاهش دهند یا تسریع کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
1. حالت تهوع شما بیش از دو روز طول میکشد.
2. به دلیل اسهال یا استفراغ دچار کم آبی شدهاید.
3. شما بیش از یک روز استفراغ می کنید.
4. درمان خانگی کارساز نیست.
5. درد شکمی دارید.
منبع: برترین ها
https://www.pgnews.ir/?p=55118