خلیج فارس:تورم خوراکیها از تورم عمومی جلوتر ایستاده است.
به گزارش «خلیج فارس» به نقل از فرارو؛ مرکز آمار ایران بعد پایش و رصد بازارهای مختلف، نرخ تورم عمومی در کشور را حدود ۳۹ درصد دانسته، اما میزان افزایش قیمتها در بازار خوراکی اندکی بالاتر از نرخ تورم عمومی تخمین زده میشود. جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران مشخص میکند در یک سال قبلی سیبزمینی رکوددار گرانی در بازار خوراکی بوده. حبوبات در جایگاه بعدی قرار دارد و برخلاف چیزی که احتمالا تصور میکنید، در این مدت مرغ و گوشت کمترین میزان افزایش قیمت را تجربه کردند.
تاثیر عید نوروز در تورم خوراکیها
سیب و پرتقال در فروردین امسال بیشترین تورم ماهانه را به ثبت رساندند. ظرف چهار هفته ابتدایی امسال حدود ۲۲ درصد به قیمت پرتقال اضافه شده و میزان افزایش قیمت سیب کمی بیش از ۲۰ درصد بوده است.
قیمت پرتقال در یک سال گذشته به طور متوسط از کیلویی ۳۲ هزار تومان به بیش از ۶۱ هزار تومان رسیده است. سیب هم که به شکل میانگین در مناطق شهری کیلویی ۷۸ هزار تومان به مردم فروخته شده، سال قبل در فروردینماه کیلویی ۴۳ هزار و ۷۰۰ تومان قیمت داشته است. صدرنشینی سیب و پرتقال در تورم ماهانه خوراکیها ارتباط مستقیمی با تعطیلات نوروزی و افزایش تقاضا در بازار دارد.
قیمت سیبزمینی؛ افزایش ۱۹۳ درصدی در یک سال
قیمت سیبزمینی طبق محاسبات مرکز آمار ایران در فروردین سال جاری، به طور متوسط کیلویی ۵۳ هزار و ۵۰۴ تومان به ثبت رسیده است. آمارهای رسمی البته به شکل متوسط اعلام شده و خود مرکز آمار هم ارقام بیشتری را برای هر کیلو سیبزمینی رصد کرده است.
قیمت سیبزمینی با این حال طبق آمارهای رسمی نسبت به فروردین پارسال دقیقا ۱۹۳.۳ درصد بیشتر شده. آن زمان سیبزمینی کمتر از کیلویی ۲۰ هزار تومان ارزش داشت و با این اوصاف بیشتر از هر خوراکی دیگری گران شده است.
افزایش قیمت سیبزمینی دو ماههای اخیر دو دلیل اصلی دارد. اول اینکه حجم تولید و عرضه سیبزمینی به بازار درمقایسه با یک سال قبل به شکل ملموسی آب رفته و دلیل دوم هم به افزایش سهم صادرات سیبزمینی ارتباط داده میشود. رتبه دوم تورم خوراکیها در ۱۲ ماه قبلی به لوبیا چیتی تعلق میگیرد.
تایید بلوای لوبیا چیتی در آمارهای رسمی
افزایش قیمت لوبیا چیتی در هفتههای اخیر به دفعات گزارش داده شده و همکاران حوزه اقتصادی در این مدت، مدام از گرانی لوبیا چیتی گفتهاند. حالا در آمارهای رسمی جدید مشخص شده قیمت لوبیا چیتی در عرض یک سال حدود ۱۶۷ درصد ارتقا پیدا کرده است.
لوبیا چیتی مثل خیلی از خوراکیها قیمت ثابتی ندارد و بسته به کیفیتهای مختلف، قیمتگذاری میشود. مرکز آمار، اما برآیندی از قیمتهای مختلف در سطح بازار را زیرنظر میگیرد و مدعی شده فروردین امسال هر کیلو لوبیاچیتی در بازار به طور متوسط کیلویی ۲۶۵ هزار تومان برای فروش گذاشته شده است.
افزایش قیمت حبوبات در یک سال اخیر فقط گریبانگیر لوبیا چیتی نبوده است. طوریکه لپه و لوبیا قرمز هم جزو پنج خوراکی رکوردداری قرار دارند که در یک سال گذشته بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند. ازایش قیمت حبوباتاز یک طرف گردن دلار و گرانی ارز انداخته شده و یکسری هم کمبود بارشها برای تولید حبوبات را عاملی برای وقایع این روزهای بازار معرفی میکنند
بازگشت آرامش به بازار مرغ و گوشت
مرغ و گوشت برخلاف انتظارها در یک سال گذشته افزایش قیمت محسوسی نداشتهاند و دادههای مرکز آمار از تورم زیر ۱۰ درصد برای گوشت گوساله خبر میدهد.
قیمت گوشت گوساله به شکل میانگین از کیلویی ۵۴۷ هزار تومان به ۶۰۱ هزار تومان تبدیل شده است و نشان از افزایش ۹.۸ درصدی دارد. عددی که از ۵۱ قلم خوراکی دیگر کمتر است.
افزایش قیمت مرغ در این مدت ۱۴.۵ درصد بوده، اما گوشت گوسفندی رشد قیمت تقریبا ۲۴ درصدی داشته است.
تورم خوراکیها واقعا چقدر است؟
نرخ تورم عمومی فروردین امسال ۳۸.۹ درصد محاسبه شده، اما در بخش خوراکی با عدد بیشتری سر و کار داشتیم. نرخ تورم عمومی برمبنای ۱۲ فاکتور مختلف از جمله مسکن، خوراکی، آموزش، پوشاک و سایر هزینهها حساب میشود و به زبان ساده نشان میدهد خانوار ایرانی در فروردین سال جاری برای دسترسی به همهجور کالا و خدمات حدود ۳۹ درصد بیشتر از فروردین پارسال هزینه کرده است.
نرخ تورم خوراکیها روی عدد ۴۲.۷ درصد قرار دارد و از این جهت میتوانیم بگوییم تورم خوراکیها بیشتر از سایر حوزهها بوده است. مرکز آمار ۵۳ قلم خوراکی مختلف را به شکل ماهانه رصد میکند که از این تعداد، میزان افزایش قیمت ۳۱ خوراکی از نرخ تورم عمومی (۳۸.۹ درصد) بیشتر بوده است.
https://www.pgnews.ir/?p=253800