یزدان شهیدزاده
کوچهای در دل بافت قدیمی بوشهر امروز تنها یک گذر و معبر نیست. در بوشهر امروز نام «کوچه» خود بهتنهایی بار و تأملی فرهنگی و اجتماعی در پی دارد؛ کوچهای که با چند تنه چوبی برای نشستن، شربتخانهای سر نبش آن برای رفع عطش و بوتیک هتلِ حاج رئیسِ روبهروی آن برای دیدن معماری بوشهر و یک پنکه همیشه روشن بر سقفاش که میخواهد قاتل گرما باشد، برندی شده که امروز میتواند نرخ هتلها، اقامتگاهها و بلیت طیارهها را بالا و پایین کند.
کوچهای که بهتنهایی توانسته به ریبرندینگ یک شهر کمک کند و به چهارمین فستیوال خود برسد؛ فستیوالی که با تمرکز بر موسیقی فولکلور ایرانی و آیین و آداب مردم بوشهر، از سال 96 شروع شد و با باز کردن درِ بوشهر روی مهمانها، سبب رونق گردشگردی در این بندر تاریخی شده است. در سالهای بعد علاوه بر اینکه پای فستیوال به خارج از کشور باز شد، چهرههای بینالمللی نیز از کشورهای دیگر برای اجرا پا به بوشهر گذاشتند.
بعد از سومین فستیوال بود که یک بخش خصوصی در امارات با دعوت از تیم اجرایی فستیوال کوچه «کوچه کالچر» به دوبی رفت، هرچند قبل از دوبی نیز بهدلیل تناسبات فرهنگی مابین بوشهر، هندوستان و کشورهای حوزه خلیجفارس این رویداد در بمبئی و دوحه نیز توسط پسران بوشهری برگزار شد.
چنین فرآیندِ برندسازی را نمیتوان از دل مدیریت و دستورالعمل دولتی و سازمانی درآورد. مولفههای گستردهای در تاریخ فرهنگی و اجتماعی بوشهر کنار هم نشستند تا چنین رویدادی خلق شود. زاده این روزهای بوشهر، فرزندی است که یک ایران طالب آن است و برای دیدنش صف بستهاند. اگر وسعت خواهان آن زیاد نبود ایرلاینها و هتلها برایش پیشفروش نمیکردند و مناطق آزاد تجاری چون کیش و چابهار برای جذب توریسم با همین تیم بوشهری کوچه، دست به برگزاری فستیوالهای مشابهی چون جزیرتی و بندراتی نمیزدند.
امروز بهجای اینکه از برگزارکنندگان خلاق یک شهر بابت چنین نبوغی تقدیر شود، برگزارکنندگاش واهمه دارند که نکند ابتدای ماجرای فستیوال امسال به سرانجام غمانگیزِ توقف اختتامیه پارسال برسد و فستیوال، چهارمین سال خود را نبیند. این رویداد در تقویم میراث فرهنگی و گردشگری کشور ثبت شده و مجوزهای قانونی آن نیز اخذ شده و قرار است مطابق قانون جاری کشور انجام شود، اما امروز مواردی باعث شده که چالشهایی برای برگزاری این فستیوال بهوجود آید.
شنیدهها حاکی از این است که در یکی از مساجد این شهر گروهی در مخالفت با انجام فستیوال، اقدام به طومارنویسی و جمعآوری امضاء از نمازگزاران کردند و فلان فعال سیاسی اصولگرا با تقیبح این رویداد گفته؛ «مردم در ایام برگزاری فستیوال کوچه از دین و فرهنگ خود مراقبت کنند. اگر مسئولان مجوز برگزاری را بدهند، خود مردم میتوانند با سنگزدن به هنرمندان این فستیوال با هرزگی، ابتذال و بیبندوباری مقابله کنند.»
امروز متن، مسئول و متولی قانون جمهوری اسلامی ایران مشخص است و نمیتوان با سوءاستفاده از نام مردم و اسلام بهراحتی و ساده، قوانین کشور را نقض کرد. بهنظر من بروز چنین رفتارهایی نظیر اینکه فلان فرد سیاسی بیانیه سنگپراکنی علیه هنرمندان این فستیوال شهر را صادر کند، مصداق بارز اظهار و دعوت به خشونت جمعی است که میتواند توسط دادستانی بررسی شود.
وقتی موسیقی این رویداد معطوف به سبک فولک یا محلی است که سالها در مسیر دریا، بیابانها و کوچههای این بندر تاریخی، قرین لحظهلحظه زندگی روزمره مردمان بوده، چگونه میتوان آن را ابتذال و بیبندوباری قلمداد کرد؟
«کوچه» بهتنهایی خود توانسته به بازسازی بافت تاریخی کمک کند و با ایجاد کافهها و اقامتگاهها، قصه آدمها در قالبهای مختلف موسیقی مثل خیامخوانی و نِی مِهخوانی بسراید تا علاوه بر ایجاد رونق اقتصادی، روح زندگی را در کوچهپسکوچههای بوشهر زنده نگه دارد. آپشنهایی که حول این رویداد فرهنگی بهبار نشسته بهتنهایی توانسته از پس کمکاری چندین نهاد دولتی که متولی فرهنگ و کارآفرینی بودهاند بربیاید. ندیدن این همه حسن و کجخلقی با هنرمندان، اوج عقبماندگی و وادادگی است.
متولیان فرهنگ و دولتمردان اگر قرار نباشد از میراث مردمانشان در دهههای گذشته مراقبت کنند، قرار است نگهبان چه چیزی باشند؟ اگر امروز صدای موسیقی فولک ایرانی را ببندیم، باید منتظر وایرالشدن موسیقی مبتذل ساسیها توسط نسل جدید باشیم، که هستیم! و هیچ بعید نیست اگر عرصه بر اجرای چنین فستیوالی تنگ شود، شاهد کوچ دائمی آن به خارج از کشور باشیم.
بهزعم من حتی مهاجرت کوچه از بوشهر منجر به حذف این برند ارزشمند نخواهد شد. بر این باورم، چون «کوچه» آمیخته با هنر و فرهنگِ سرزمینی است که میراثدار دارد و چون مردم میراثدار آن هستند، در آن بنبستی وجود ندارد، اما عدمبرگزاری آن در مختصات سرزمینی که متعلق به خودش است، باخت بدی برای ایران و بوشهر است.
در این زمینه
- مجوز فستیوال «کوچه» صادر شد؛ مکان: تالار لیان
- بن بست فستیوال «کوچه» باز می شود
- خبر تلخ؛ فستیوال «کوچه» لغو شد! + جزییات
14 نظر
سلام نمی دانم شما و دوستان شما چرا باورتان نمی شود جمع کثیری از مخالفین شما لا موسیقی مخالف نیست با کشیدن آن به ابتذال مخالف هستند .هر چند ممکن است دوستان شما و طیف کثیری از مخالفین شما بر سر همین معنای ابتذال تفاهم نداشته باشیم دوست عزیزم ما کور نیستیم جامعه امروز ما متاسفانه نزدیک سقوط مرز اخلاقی رسیده لااقل طوری عمل کنید که فستیوال شما مقصر قلمداد نکنند
چقدر خواسته ها پایین است. بخدا مردم این شهر چیز بیشتری از سیستم نمی خواهند. چرا سیستم نمیداند. پارس جنوبی ، نفت خارگ، پتروشیمی ها، تجارت، شیلات و ده ها موارد دیگر که اشتغال و رفاه پایدار را برای یک منطقه به ارمغان می آورد. آیا یکبار دیدید که این مردم برای این امور اعتراض کنند؟ آیا یکبار شنیدید که برای الودگی که این شرکتهای نفتی و پتروشیمی برای این شهر و استان درست کرده حرفی بزنند؟ آیا دیدید که یکبار به کپسول گاز اعتراض کنند؟ آیا یکبار دیدید که بگویند اشتغال در مناطق پارس حق فرزندان ماست؟ نه ، چون تفکراتشان و خواسته هایشان بسیار پایین تر و نازل تر از آن است که به این چیزها بیاندیشند.ای کاش برای امورات مهم نیز اینچنین به رییس جمهور و وزیران نامه می نوشتند و تلفن میزدند و ناله می کردند. البته شایدم ناله می کنند ولی جای دیگر.
الحق که حرف حق زدید. هرچه میکشیم از همین عوام الناس است
عیب نداره هر کی گناه کرد میبرمش جهنم هر کی هم کار خوب کرد میره بهشت، شما خودشو ناراحت نکن. میتونی دست فقیری محتاجیم رو بگیر، میتونی جلوی خوردن حق مظلوم رو بگیر، میتونی جلوی دزدی رو بگیر، هم بقول خودت به بهشت میری هم این دنیا به خلق خدا خدمتی کردی.
آقای عیسی، خداوند حتما بیشتر از شما میدانسته که انسان را آزاد آفریده و عقل داده تا انتخاب کند.این به زور به بهشت بردن شما چه معنایی دارد.گفتنی ها هزاران بار گفته شده.شما اعمال و نگاه و رفتار خود را با فرمایشات خداوند تنظیم کن.
زیرساخت این مدل برنامه ها، ابتدا باید فراهم بشه.. بستر بافت قدیم و چهارمحل، زیرساخت مناسب برگزاری این برنامه نداره، چون محل زندگی و کسب و کار مردم هست. فقط نمیشه به مزایای این برنامه اشاره کرد!! معایب فراوانی سال های قبل داشت که تا همین الان و با سردربرآوردن قارچ گونه و افراطی کافه ها در چهارمحل، گریبان ساکنین رو گرفته و باعث آزار میشه و مدیریتی هم نیست. اگر از فرهنگ بوشهر مایه میزارید، باید ابتدا به فرهنگ بومی بافت اشاره کنید و احترام کنید و تبلیغش کنید. همش که نمیشه فقط به فکر خیام خونی و دست و کِل زدن بود..
کدوم زیر ساخت تا حالا آماده شده که برای موسیقی بشه؟ این سیستم ایشالا ماشالا هست که برای پیچوندن استفاده میشه که هیچوقت کار انجام نشه، مثل راه آهن استان
چه خوب و روان و شیوا نوشته اید. کوچه در بوشهر دیگر فراتر از یک نام ، بلکه برند بوشهر شده و چه خوش برندی
برند ابتذال بهترین نام برای فستیوال کوچه شما نام کوچه ها راکه اکثر ان مزین به نام شهداست کردید محل بی حجای ورقص زنان میان مردان اونم با چه افتضاح وابتذال شما ابروی بوشهر وموسیقی پاک بوشهر را تیز خدشه دار کردید بله ابتذال برند بی ابرویی خیلی خوبی است برای کوچه شما کوچه ما که مثل کوچه شما نیست
چرا اقای عبدی پور دنبال منافع اصلی ومشکلات مردم مظلوم بوشهر اعم از آب و برق و درمان و معیشت و بازار و گرانی و احتمال و غیره حرف و پیگیری نمیکنه و آیا مردم بدبخت بوشهر از این مراسم استفاده ای میکنن ؟ فقط بخاطر منافع خودشون چون هزینه بلیط وتور فستیوال از ۸ میلیون تا ۱۵ میلیون برای هر نفر هست و به غیر از مردم استان همجوار هیچ کدام از مردم شهر بوشهر از این مراسم جز سر صدا و بی فرهنگی و عدم آسایش اهالی سودی نخواهند برد اگه احسان فکر مردم بوشهر هستی چرا رایگان برگزار نمیکنی جواب بده
این یک شو هست که محسن شریفیان و عبدی پورها راه انداختن، مزدوران با بالهای رسانه ای خود در مرکز و بوشهر میخوان اعتبار از دست رفته رو بازگردونن.
تاریخ مصرف گذشته ها با کوچه که هیچ، اتوبان موسیقی هم بزنید، حناتون رنگی نداره
آفرین آقا محمود که گل گفتی و عالی باب دل بود سخنت
یک زمان مردم رو کوچه شان تعصب داشتن غیرت داشتن اما الان یک عده افراد غریبه رو میارن تو کوچه خودشون و نوامیسشون جلوی اونا بی حجاب میرقصن خودنمایی می کنن بعد اسمش می گذارند فستیوال فرهنگی کوجه اما کوچه ما مثل کوچه اونا نمیشه ما روی کوچه ومحله مان وفرهنگ پاک بوشهر غیرت داریم
موسیقی فولکلور با قرتی بازی و اختلاط زن و مرد که پشت آن هزار جور گناه نهفته تفاوت اساسی دارد. گردانندگان این نوع برنامه ها اصولا دلشان برای موسیقی فولکلور و شادی ملت نسوخته، اهدافی دارند که در میان جهل برخی عوام الناس دنبال می کنند.