مرتضی پروانه | مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر
کارآفرینی فرهنگی مفهومی نوین در عرصه توسعه است؛ فرایندی که طی آن، افراد یا گروهها با تکیه بر منابع فرهنگی مانند موسیقی، آیینها، زبان و هنرهای سنتی، اقدام به خلق ارزشهای اقتصادی و اجتماعی میکنند.
یکی از نمونههای موفق این مدل در ایران، «فستیوال موسیقی کوچه» در شهر بوشهر است؛ رویدادی که با تکیه بر فرهنگ بومی توانسته به فرصتی برای اشتغالزایی، برندسازی شهری و ارتقای سرمایه اجتماعی تبدیل شود.
از جمله نقاط قوت این فستیوال، بهرهگیری هوشمندانه از سرمایه فرهنگی بومی است. موسیقی جنوب، نظیر نیانبان و شروه، همراه با آیینهای دریایی، محتوای اصلی این جشنواره را شکل دادهاند. علاوه بر آن، بازنمایی خوراک، پوشش و هنرهای محلی در قالب رویدادهای متنوع، جذابیت آن را دوچندان کرده است.
این فستیوال بستری برای توسعه اقتصاد خلاق در منطقه نیز فراهم کرده است؛ فروش صنایعدستی، سوغات و خدمات هنری و نیز زمینهسازی برای ظهور استارتآپهای خلاق در حوزههایی همچون گردشگری، آموزش موسیقی و تولید محتوا از جمله نتایج ملموس آن است. همچنین، ایجاد امکان شبکهسازی میان هنرمندان محلی با فعالان ملی و بینالمللی، و همافزایی میان نهادهای فرهنگی، بخش خصوصی و سازمانهای مردمنهاد، از دیگر مزایای این رویداد به شمار میرود.
از منظر فرصتهای پیشرو، فستیوال کیچه (کوچه) ظرفیت بالایی برای توسعه کارآفرینی مبتنی بر مکان دارد؛ چراکه از فضاهای عمومی و تاریخی شهر بهره میبرد و میتواند نقش مهمی در بازآفرینی شهری ایفا کند. این فستیوال همچنین میتواند بوشهر را به عنوان یک مقصد فرهنگی بینالمللی در حوزه موسیقی و آیینهای محلی مطرح سازد. گسترش کسبوکارهای خلاق، تولید مستند، آلبوم، محصولات فرهنگی و حتی پوشاک و دکور سنتی، به همراه اشتغالزایی غیرمستقیم در بخشهایی چون حملونقل، غذا و بومگردی نیز از چشماندازهای روشن آن است.
با این حال، چالشهایی نیز بر سر راه این مسیر وجود دارد. نخست، ریسک تجاریسازی بیش از حد که ممکن است منجر به فاصله گرفتن از اصالت فرهنگی و تضعیف مشارکت مردمی شود. دوم، نبود ساختار اقتصادی پایدار و وابستگی زیاد به بودجههای دولتی که میتواند مانع از تداوم فعالیتها شود. و در نهایت، کمبود زیرساختهای تخصصی و نیروی انسانی آموزشدیده در حوزه مدیریت فرهنگی، خلأ مهمی است که باید برای آن چارهاندیشی شود.
در مجموع، فستیوال موسیقی کیچه (کوچه)، نمادی الهامبخش از کارآفرینی فرهنگی مبتنی بر هویت محلی است. اگر زیرساخت، آموزش تخصصی و بازاریابی هدفمند به درستی پشتیبانی شوند، این رویداد میتواند به یک الگوی پایدار در زیستبوم فرهنگی جنوب ایران بدل شود.
در این زمینه
- فستیوال «کوچه» بهانه اختلاط، رقص، کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز است/ مسئولان باید جلوی این برنامه مستهجن را بگیرند
- فستیوال کوچه از نگاه حقوقی؛ ضرورت احترام به حقوق فرهنگی جامعه
- اعلام زمان فستیوال کوچه؛ مردمی ترین جشن موسیقی ایران
29 نظر
درود به شرفت اینو به امام جمعه برازجون بگید …
به کوری چشم تندروها و کسانی که نمی توانند شادی مردم را ببینند باید این مراسم برگزار بشود
واقعا شرم اور است شادی مردم بخاطر ترویج فساد وفحشا. به کجا چنین شتابان
به هر آن کجا که باشد
در عصر آخر الزمان دیدن این اتفاقات عجیب نیست
آقای پروانه از نرخ بیکاری بگید واستخدام نیروهای غیر بومی در استان فستیوال تخصص شما نیست که در موردش صحبت یا نظر بدید
آقای پروانه خواهشا اگر به سخن خودتان اعتقاد دارید که درست هم هست مسئولیت کار بر عهده بگیرید و بدون حواشی آن را اجرا کنید
شادی را به جامعه باز گردانید
کاش این موضوع یه ذره هم که شده به حوزه کاری ایشون ربط داشت!
و ایکاش وقتی که بابت نوشتن این مطلب صرف کردن رو میزاشتن بابت پیگیری وضعیت اسف بار کارگران استان علی الخصوص جنوب استان و پارس جنوبی!!!
زنان بی حجاب با رقص و قرتی گری هاشون همه چی رو بهم میزنن.مثل کنسرت پاکزاد.
بسیار عالی کاش دلوا پسان میخواندند و میخواندند
اگر درست برگزار شود خیلی به پیشرفت نام بوشهر درسرتاسر جهان میشود لطفاً با نظم برگزار کنید حالا دیگه بوشهر جهانی شده بزارید. در این روزای بد اقتصادی مردم بااین فستیوال چندروزی در کنار هم شاد باشند ممنون ازوزارت ارشاد اسلامی
میگوم افشین تون آخرش درس خون شد؟
کشف حجاب و رقص دیگه چه فرهنگی داره
نظرتون عالیه👏👏👏👏👏
بین علما اختلاف افتاده.بعضیاشون میگن مبتذل.بعضی ها میگن کار فرهنگی .
رواج بی بند باری وکم رنگ کردن غیرت مردانگی مردانی که در این کوچه ها جلوی انگلیسی ها سربلند ایستادند
به نظر من همان طور که هرشهری سالی یک بار سنت ها راجشن میگیرند مثل جشن گلاب گیری یاجشن انار ماهم سالی یک بار به هویت خود نگاهی بیندازیم
خیلی جالبه برای تبلیغ های رسمی از سالن ها عکس می گذارند و برای کانال من وتو فیلم کوچه های رقاصی
آقای مدیر کل زن و دختر خودت هم داخل مراسمات کوچه هاشون میبری؟!؟
اگر مدیریت بشه خوبه اما رقص و بی حجابی چهره استانی که اون رو به نام قهرمانان ملی مثل شهید رییس علی دلواری وشهید مهدوی و…میشناسن خدشه دار میکنه و برای ما ناراحت کننده هست
درود و زنده باد بر تمام انسانهای عاقل و شادی دوست و مثبت نگر ، به امید شادهای فراوان برای تمام ایران حتی مخالفان
جالبه که ایشان همشهری امام جمعه برازجان هستن
سلام فستیوال کوچه کار فرهنگی نیست ترویج ابتذال وبی بند باری در قالب کار فرهنگی است هر عقل سلیمی قدرت درک دارش را دارد
ما عقلمون سلیم نیست اما قدرت درک اینو داریم که خود فستیوال با اتفاقات کوچه های اطرافش فرق میکنه، حالا شما تشخیص تون اینه اسمش رو نگذارید درک عقل سلیم!!
درود بر آقای پروانه مرد لایق و باسواد استان
هر رویدادی که موجب کارآفرینی و رونق کسب و کار شود به حیطه اختیارات و مسئولیت های مدیرکل کار مربوط است . و اتفاقا ایشان بدرستی از زاویه کارآفرینی این رویداد فرهنگی را تحلیل کرده
خانمای امروزی این مراسم بزرگ رو با تولد و پارتی های خونگی اشتباه میگیرن.
کارفرهنگی بسیار خوبی است ولی حیف که بعضی ها با تفکرات مریضشون این را جوری دیگه میبینندبیایید با دید مثبت نگاه کنیم نه با دید وتفکر مغرضانه، البته نیاز به مدیریت دارد که از ان صورت اصلی خودش خارج نشه و کسانی که هیچ تخصصی در این زمینه ندارند به این فستیوال ورود نکرده و ارائه نظر نکنند
عامو آب نداریم برق قطع میشه فستیوالمون سیچنااااا