وحید پورجماد
گردشگری به عنوان یک صنعت پویا، میتواند منبع درآمد و اشتغال قابل توجهی برای شهرها، به ویژه شهرهای ساحلی باشد. با این حال، در صورت عدم مدیریت صحیح و برنامهریزی دقیق، میتواند آسیبهای جدی به محیط زیست، اقتصاد محلی و فرهنگ جوامع محلی وارد کند.
در سالهای اخیر، استان بوشهر به دلیل برجسته شدن جذابیت هایش در فضای مجازی و ظرفیتهای گردشگری فراوان، به یکی از مقاصد اصلی گردشگری در ایران تبدیل شده است. اخیرا نیز مدیرکل میراث فرهنگی استان بوشهر از رتبه ششم استان بوشهر در ماندگاری مسافران نوروزی خبر داده بود.
این یادداشت به بررسی چالشهای ناشی از گردشگری بیضابطه در ایام نوروز در شهرهای استان بوشهر میپردازد.
جاذبههای گردشگری بوشهر
دریا و سواحل زیبا، آیینها و رسوم فرهنگی غنی، مراکز خرید متنوع و بافت فرهنگی تاریخی منحصربهفرد، از جمله جاذبههای گردشگری شهرهای ساحلی استان بوشهر، به ویژه مرکز استان، هستند.
این جذابیتها باعث شده تا از آبانماه، در روزهای تعطیل و آخر هفته، شاهد حضور گسترده گردشگران در بندر بوشهر باشیم.
تبدیل فرصت به بحران
رونق گردشگری جنوب در سالهای اخیر و پس از همهگیری کرونا، به ویژه در ایام نوروز، به اوج خود رسیده و متاسفانه بیشتر از آنکه سودمند باشد، به یک بحران تبدیل شده است.
بندر بوشهر در نوروز با سفرهای بدون برنامه، زیرساختهای نامناسب و عدم رعایت حداقل مسئولیتپذیری از سوی مسافران مواجه شده است که این امر، آسیبهای جدی به محیط زیست شهری و فرهنگ جوامع محلی وارد کرده است.
چالشهای پیش رو
در حالی که استان بوشهر با کمبود زیرساختهای اقامتی مواجه است، حضور جمعیتی چند برابر جمعیت استان، منجر به اسکان مسافران در نوار ساحلی، پارکها و پیادهروها شده است.
این وضعیت، آسیب جدی به سیما و منظر شهری و زیرساختهای شهری وارد میکند. همچنین، حضور این حجم از مسافران باعث شده تا شهروندان بوشهری عملاً از فضای استفاده از نوار ساحلی در نوروز، که بهترین ایام از نظر شرایط آب و هوایی در سال است، محروم شوند.
اگرچه انتظار میرود حضور این حجم از مسافر نقش مهمی در کمک به اقتصاد شهری داشته باشد، اما متاسفانه بخش اعظم مسافران اقلام مصرفی خود را از شهرهای مبدأ تهیه میکنند و این امر، سود چندانی برای اقتصاد محلی ندارد. در مقابل، هزینههای سنگینی برای مدیریت شهری، مانند ایجاد کمپها، سرویسهای بهداشتی و نگهداری شهر در ایام نوروز، بر دوش شهرداری تحمیل میشود که از محل عوارض مردم تامین میشود.
راهکارهای پیشنهادی برای توسعه گردشگری پایدار
شهرهای ساحلی استان بوشهر دارای پتانسیلهای فراوانی برای توسعه گردشگری پایدار هستند، اما این امر نباید به گونهای باشد که باعث آسیب به شهرها شود. برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از گردشگری بیضابطه، راهکارهای زیر پیشنهاد میشود:
- برنامهریزی صحیح و اجرای قوانین و مقررات سختگیرانه: دولت باید با برنامهریزی دقیق و جامع، و با اجرای قوانین و مقررات سختگیرانه، از بروز بینظمیها و آسیبهای ناشی از گردشگری بیضابطه جلوگیری کند.
- ایجاد زیرساختهای لازم: ایجاد کمپهای دائمی با امکانات مناسب و حمایت از ساخت هتلهای یک ستاره ، دوستاره ، سه ستاره ، چهارستاره و پنج ستاره و بوتیکهتلهای متنوع، میتواند به ساماندهی گردشگران و کاهش فشار بر زیرساختهای شهری کمک کند.
- آموزش و فرهنگسازی: آموزش گردشگران در زمینه حفظ محیط زیست، احترام به فرهنگ جوامع محلی و رعایت قوانین و مقررات، میتواند به کاهش آسیبهای ناشی از گردشگری کمک کند.
- توسعه گردشگری جایگزین: توسعه گردشگری جایگزین مانند بومگردی ها ، گردشگری دریایی و گردشگری تاریخی و صنعتی ، میتواند به توزیع متوازن گردشگران در سطح استان و کاهش فشار بر شهرهای ساحلی کمک کند.
نتیجهگیری
گردشگری بیضابطه در ایام نوروز، چالشی جدی برای شهرهای استان بوشهر به ویژه مرکز استان تبدیل شده است که نیازمند توجه جدی مسئولان و برنامهریزی دقیق و جامع است.
با اتخاذ راهکارهای مناسب و همکاری تمامی ذینفعان، میتوان از آسیبهای ناشی از گردشگری بیضابطه جلوگیری کرد و از ظرفیتهای گردشگری استان بوشهر در رشد اقتصاد و اشتغال به نحو احسن استفاده کرد.
https://www.pgnews.ir/?p=245180
17 نظر
گردشگر از نظر سازمان فرهنگی ملل متحد {یونسکو} به کسی اطلاق میگردد که به مدت بیش تر از 24ساعت از خانه خود فاصله بگیردودر هتل اقامت نمایدوبرای تجارت به مسافرت نرفته باشد به همین دلیل شاید اطلاق لفظ گردشگر برای چنین افرادی که کمترین دستاوردی برای مقاصد گردشگری ندارند صحیح نمی باشد ویک نوع جابجایی جمعیت در یک بازده زمانی بسیار کم می باشد که متناسب با ظرفیت زیر ساخت های شهرها نمی باشد ومدرسان گردشگری از ان بعنوان یک ابربحران نام می برند.
بسیار مطلب خوب و مفیدی بود
تا بوده همین بوده منبعد هم همین خواهد بود. این خط اینم نشان.
متاسفانه مسیولین استان وشهرستانها هیچ مدیریتی روی این مسائل داشته و فقط تمام سعی خود را جهت تامین آب وسرویس بهداشت این جمعیت می نمایند
این تیپ گردشگری که در این سال ها در کشور و از جمله استان بوشهر رواج پیدا کرده اسمش گردشگری بیضابطه نیست برادر ! اسمش گردشگری ارزان است تکرار کن گردشگری ارزان ……. ایجاد پنج ستاره و بوتیکهتلهای متنوع را همه بلدن استاد !! مردم پول ندارن استاد ! طرف یه باک بنزین 150 تومنی میزنه تو پراید مدل 84 با یه چادر مسافرتی و گاز پیک نیکی و چند تا کیسه لپه و برنج جی تی سی و ماکارونی میاد کل مسافرت نوروزش رو جمع میکنه ……الکی ادای روشنفکری هم در نیار ………… نمک هم به زخم مرم نپاش …. آروغ سیری هم نزن ….والا به خدا ….هتل 5 ستاره کیلو چند مردم ماهی یه بار گوشت نمیخورند ….
👌👏
آدرس غلط ندیم لطفا … من نمیدونم این موجی که توسط تعدادی بلاگر توی فضای مجازی راه افتاده که این مسافرا که نفعی برای شهرا دارن پیف پیف فقط شهرمون رو کثیف میکنند فقط ترافیک درست میکنند تخم مرغ را هم از شهر خودشون میارن …. این چه معنایی داره …..اولا همه جای ایران سرای من است …. همون جوری که بوشهری ها 10 ماه سال میرن یاسوج و سپیدان و ….الان هم از جاهای دیگه میان بوشهر بعدشم کجا بوشهر تو سال های قبل این قدر رستوران و کافه و هتل و هتل آپارتمان و بوم گردی آژانس های گشت دریایی و …داشت
اجرای قوانین و مقررات (سختگیرانه) مگه کره شمالی هست !!!
دولت موظف به حمایت از برند گردشگری ارزان است
برای امثال آقایانی که پول ندارن سفر قطب جنوب برن همین سفر تو چادر مسافرتی و فلافل خوردن میسر است
ولمون کن بابا
بایستی اقامتگاه دایم ایجاد بشه.شهرداری چندمدته میگه زمین بدید اقامتگاه میسازم.ولی کو زمین.نیازه استانداربیاد پای کار.
واقعا افتضاح بود تورو خدا یه فکری کنید سال دیگه نذارید این بی نظمی بوجود بیاد ما که ساکن اینجا هستیم تمام مدت توی خونه بودیم واز هوای خوب لذت نبردیم چهره ی شهر هم شلوغ وکثیف لطفا شهرداری اجازه نده تمام شهر چادر بزنن جای رو مشخص کنه همه برن اونجا
نه تنها در بوشهر بلکه در کل کشور ما فرهنگ مسافرت نداریم زیرا جایی فرهنگ سازی نشده است
سلام والا مو خوم بچه دشتسونم بعداز برگشت ۱۳ از شیراز با سپیدان یاسوج شووش رفتم بوشهر جا پارک گیرم نامد ازبس چادر زده بیدن
چاپ عکس بزرگ شهردار رو بنر و نصب با داربست تو چند جای شهر هم اضافه کنید به عجایب!
انگاری ایام انتخاباته
سلام و احترام، گردشگری باید ظوابط خاص خود داشته باشد و این ظوابط میبایست توسط شورا و شهرداری به اجرا گذاشته شود نمونه ان اصفهان که به هیچ وجه اجازه چادر زدن در سطح شهر فضاها پارک ها و تفریح گاها نداری اگر چنین باشد همانطور که در تصاویر میبنید جای برای قدم زدن گردشگر نیست ولو اینکه قدم زن خود گردشگر باشد لذا اینکه هر کس در هرجای شهر خواست چادر بزند و مسائل نظیر آن اصلا صحيح نمیباشد وحتما شورا و شهرداری در این زمینه میبایست اقدامات لازم بعمل آورد تا فضای پیاده روی ساحل به چادر زدن مسدود نگردد .
با سلام خدمت همه بوشهری های عزیز. من امسال بوشهر بودم .ابتدا باید از مجموعه شهرداری شهر بوشهر تشکر کنم که واقعا نظافت و نظم شهری شهر بوشهر بی نظیر بود و باید سرمشق همه شهرداری ها قرار بگیره و دوما من همچین منظره ای که عکسش رو گداشتین در بوشهر ندیدم و این عکس ماله سالهای گذشته هست و سوما در ساحل بوشهر اصلا یک سوپری پیدا نمیکنین که بخواهید خرید مایحتاج بکنین. فقط چند تا فست فودی هست و یه بازارچه غذا که روبازه و شبها فعالیت میکنه بدون نظارت بهداشت. وقتی مردم کشور از نظر مالی وضعیت خوبی ندارن طبیعی هست که به مسافرت و گردشگری ارزان رو بیارن.
بسیار مطلب درست ومنطقی بود .
اقای عسکری شما متاسفانه احساسی به موضوع نگاه میکنید حالا که مردم پول ندارند بیایند شهر ما نابود کنند ؟؟؟ بنده به عنوان شهروند بوشهری تو این بیست روز از ساحل وامکانات محدود شهر محروم بودیم متاسفانه جز خرابی ونابودی شهر ومحیط زیست هیچ خیری به این شهر نرسیده .
جناب پورجمادعالی بود سپاس.
آخه کی دلش میخواد تو چادر و با کمترین امکانات.مردم مجبورند همچین سبکی مسافرت کنند بهتر از در خانه ماندن است اونم جنوب ایران به خصوص بندر بوشهر که جذابیت خاصی واسه مسافران نوروزی داره.