رضا معتمد*
بیش از یک ماه از انتصاب استاندار محترم بوشهر میگذرد و در این مدت در ترکیب مدیریتی استان تقریباً هیچگونه جابهجایی رخ نداده و آب از آب تکان نخورده است. نخستین تغییر محسوس باید در سطح فرمانداران باشد اما تاکنون هیچ فرمانداری تغییر نکرده است.
فرمانداران دولت قبل همچنان و البته بلاتکلیف و احتمالاً امیدوار به ادامه کار، سر جای خود نشستهاند. چرا؟ چون گفته میشود وزیر محترم کشور به استانداران در هنگام انتصابشان گفته است معاونان استاندار و فرمانداران را فقط از بدنة وزارت کشور گزینش کنند و تنها در موارد معدود و استثنایی اگر هم خواستند بیرون از وزارت کشور فرماندار یا بخشدار برگزینند، پیش از آن از وزارت کشور کسب تکلیف کنند. این امر وزیر کشور احاله به محال و پیامد آن بستن دست استانداران است. همان حکایت بنده خدایی است که به او گفتند پل صراط از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است گفت یکمرتبه بگو راه نیست و ما را خلاص کن! با چنین فرمانی دست کم در استان ما بیش از هفتاد درصد فرمانداران فعلی باید به کار ادامه دهند و این چیزی نیست که رأی دهندگان به پزشکیان خواهان آن باشند.
در بارة تنگنایی که چنین فرمانی برای استانداران پیش آورده است، نیاز به توضیح و تفسیر زیادی نیست. درباره دلایل نادرستی آن هم میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
اول آنکه مبنای این فرمان نادرست است. چه منطقی حکم میکند که فرماندار باید لزوماً وزارت کشوری باشد؟ فرماندار شخصیتی است جامعالشرایط با دامنه اختیارات فراوان و نماینده اول دولت در هر شهرستان که باید سایر مدیران زیر نظر او باشند. چنین فردی را در برخی کشورها مردم با رأی مستقیم خود برمیگمارند.
در نظامهای سیاسی حزبی نیز فرماندار نماینده تفکر سیاسی حزب حاکم است. تنها در نظامهای تک حزبی و غیرانتخابی است که فرمانداران با تغییر دولتها نیز تغییر نمیکنند و حداکثر جابهجا میشوند. در کشور ما نیز که به هر حال انتخاباتی برگزار میشود و دولتی پس از کشمکشهای سیاسی فراوان بر سر کار میآید، انتخاب فرمانداری همفکر و همنوا با انتخاب مردم انتظاری معقول و طبیعی است. اگر مدیری همفکر دولت جدید در وزارت کشور باشد که شرایط یک فرماندار یا بخشدار یا استاندار خوب را داراست، بسیار خوب است و حق تقدم با اوست اما چه کسی میتواند ادعا کند که هر کارمند وزارت کشور میتواند لزوماً فردی شایسته برای پذیرفتن مسئولیت فرمانداری یکشهرستان باشد که بنابه حساسیت جایگاه، نیازمند فردی جامعالشرایط است؟ اگر چنین امکانی بود که در طول چهل و چندسال فرمانداران و استانداران و حتی بخشداران را از بیرون از بدنه وزارت کشور نمیآوردند.
دوم آنکه بر فرض آنکه بپذیریم چنین گزینشی باید از میان بدنه وزارت کشور باشد. با وجود نابرابریهای استخدامی و تبعیضهای مشهود در جذب نیروهای وزارت کشور و تنگناها و سختگیریهای گزینشی سالهای اخیر، چند نفر از میان نیروهای همفکر دولت فعلی در استان ما جذب وزارت کشور شدهاند که بتوان ازمیانشان یک فرماندار یا حتی یک بخشدار برگزید؟ فرمانداران دولت خاتمی، حتی همانهایی که تتمه خدمتشان به دولت روحانی رسید، همگی بازنشسته شدهاند. در دولت روحانی نیز که سختگیریهای خودخواسته استخدامی یا شاید پایبندی به رعایت قانون، اجازه نداد نیروهای همفکر آن دولت وارد وزارت کشور شوند تا به کار این دولت بیایند.
اما بهعکس در دولتهای قبل و بعد از دولت روحانی، نه تنها برای انتصاب فرماندار از بیرون از وزارت کشور و حتی از میان افراد فاقد رابطه استخدامی منعی نبود، تا دلشان خواست نیروی همفکر استخدام کردند. اکنون آقای ارسلان زارع یا باید از میان این نیروها فرماندار و بخشدار انتخاب کند یا به ادامه کار همین فرمانداران و بخشداران بسنده کند که این هم نقض غرض است.
سوم آنکه به همین تک و توک نیروهای وزارت کشوری همفکر دولت که پیشینه مدیریتی هم داشتهاند، بهدلایلی که بر ما معلوم نیست، تاکنون توجهی نشده است تا دست کم شاهد یکی دو تغییر در سطح فرمانداران باشیم و نسیم امیدی وزیده باشد.
چاره چیست؟ برای دو نکته نخست، اولین تدبیر رایزنی استاندار با وزیر محترم کشور است و اقناع ایشان که با آن فرمان و تدبیر اتفاق خاصی در سطح فرمانداران رخ نخواهد داد و اگر چنین رایزنی حاصلی نداشت، چاره دیگر آن است که استاندار ما به تنهایی یا به همراه چند استاندار دیگر که به همین گرفتاری دچارند، مسئله را با شخص رئیس جمهور طرح کنند و ایشان را توجیه کنند که این کندی و توقف در تزریق نیروی تازه به بدنة مدیریتی استان دارد مردم را ناامید میکند. فرمانداران دستهای استاندار و افراد امین اویند و با نبود چنین افرادی از استاندار نیز هرچند بسیار مقبول و با تجربه و کارکشته باشد، کاری برنمیآید.
بههر حال، بهنظر میرسد بسنده کردن به فرمان پرتنگنای وزیر کشور، حلقة اقبال ناممکن جنباندن است و نتیجهاش از دست دادن فرصتها و امیدهاست.
خیال چنبر زلفش فریبت میدهد حافظ/ نگر تا حلقة اقبال ناممکن نگردانی
*مدیرمسئول هفته نامه پیغام
در این زمینه
5 نظر
بهترین دستوری که دولت ابلاغ کرده همین استفاده از نیروهای وزارت کشور هست.
نیروی پرتوان در مجموعه بسیار هست، شما نگران نباش
سر و ته نوشته پر از تناقضات و استدلالای حتی توهین آمیزه، وزارت کشور یک دستگاه تخصصیه که کارشناس در حوزههای سیاسی امنیتی اجتماعی اقتصادی طبق چارت استخدامی و رشته تحصیلی مرتبط به خدمت میگیره، افراد توکارگروهها و کمیسیونهای تخصصی دارای تجربه میشن رشد میکنن مثل هر ارگان تخصصی… این چه استدلال پوچیه که ادعا میکنید نیروی جامع الشرایط برای منصب فرمانداری یا معاونت استانداری که جز لاینفک همون سیستمه، ممکنه وجود نداشته باشه.
وزارت کشور اگر هم لطمه خورد حاصل همین توجیهاته پوچه که تو سالهای گذشته میرفت یک دبیر یا فرهنگی رو از تو کلاس درس درمیاورد و میذاشت بعنوان فرماندار. اونوقت طرف تا ۲ سال فقط دور سر خودش میچرخید که شرح وظایف فرمانداری، کمیسیونهای مهم، شیوه برگزاری انتخابات رو از کارشناسای وزارت کشور یاد بگیره، البته پشت درای بسته، یه کت و شلواری هم تنشون میکردن و چند کلام حفظیات تکراری پشت تریبون، اونوقت جورشو همون بدنه ی کارشناسی وزارت کشور باید میکشید. بعد از چندسال هم با آزمون وخطا و به هدر دادن زمان و سرمایه انسانی، یه الفبایی یاد میگرفتن. نیروهای اصیل وزارت کشور هم معمولا سرخورده از این مسایل یا به حاشیه و کنج فرمانداریها، بخشداریها و استانداری کشیده میشدن یا انتقالی میگرفتن.
سئوال اصلی که نیات جاه طلبانهی افراد خارج از بدنه وزارت کشور رو در زمانیکه سودای پستگیری میکنن، گیر میندازه اینه که چرا انتقالی دایم از دستگاه اولیه خدمتیشون نمیگیرن؟؟؟ چرا ؟ برا اینکه هر وقت دوره قدرت جناحشون تموم شد، بجکن به محل خدمتی و از زیر دست و پا افتادن فرار کنن… درسته؟؟
دربدنه وزارت کشور و استانداریها ،نیروهای کارآمد و باصلاحیت فراوانی برای تصدی سمت هایی نظیر فرمانداری یا بخشداری وجود دارد ؛اما لابی نکردن یا وصل نبودن این نیروها به مراکز ونهادهای قدرت درسطح استان یا مرکز کشور، باعث به حاشیه راندن و گوشه نشینی این افراد در استانداری یا حتی فرمانداری هاشده است!!!
نگارندن متن حتما از قانون جدید متضرر شده و ناراحت هست
یکی نیست از خودش بپرسه حاضری یک نفر دیگه که هیچ تخصصی تو حوزه مطبوعات نداره و با الفبای کار رسانه ای هم آشنا نیست فردا بشه مسئول مستقیم و مرتبط به حوزه کاری شما؟ حتما میگه این فرق میکنه
انتصاب مدیر منطقه ویژه اقتصادی بوشهر که نیازی به وزارتخانه و معرفی برای مصاحبه و اینا نداره . آقای استاندار منطقه ویژه اقتصادی بوشهر که سالهاست مدیرش بازنشسته شده چرا باید تمدید کنید براش . واقعا کسی تو ستاد پزشکیان در استان نبود که بجای این فرد بازنشسته بزارید .نه میخواست بره تهران مصاحبه کنه نه مسیولیت فرمانداری بود که دنگوفنگ داشته باشه . چرا این همه نسبت به منطقه ویژه اقتصادی بوشهر بیخیال هستید