خلیج فارس: شرکت دولتی قطر انرژی با برگزاری مراسم پر زرق و برقی با حضور شیخ تمیمبن حمد آل خلیفه امیر قطر، اعلام کرد طرح توسعه پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی جهان آغاز کرده است.
به گزارش خلیج فارس؛ حالا خبرها حاکی از آن است که این کشور کوچک عربی قراردادی برای تحویل ۲۰ ابرکشتی حمل گاز طبیعی مایع با کره جنوبی بسته و به دنبال خرید اموال توقیفشده نفتی روسیه در آلمان است تا در مسیر تبدیل به مهره کلیدی بازار انرژی جهان خیز بردارد.
شرق نوشت: این موضوع درحالی رخ میدهد که این سوی بزرگترین میدان گازی جهان یعنی در ایران، کمبود روزانه گاز به حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب رسیده و کشور برای واردات گاز درحال مذاکره با روسیه و ترکمنستان است تا فصول سرد سال بدون قطع گاز سپری شود.
خیز بلند قطر، تحریم مشکل ساز ایران
میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که در سال ۱۹۷۱ میلادی (مصادف با 1350 شمسی) کشف شد.
هماکنون قطر، همپای استرالیا و آمریکا، بزرگترین صادرکننده گاز مایع در جهان است.
از طرفی قطر با عقد قراردادهایی به ارزش ۲۹ میلیارد دلار با غولهای نفتی جهان شامل توتال فرانسه، کونوکو فیلیپس و اکسان موبیل آمریکا، شل بریتانیا، انی ایتالیا و شرکتهای سیانپیسی و ساینوپک چین توسعه این میدان را برای افزایش سالانه ۶۵ میلیارد مترمکعب تولید گاز و ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی تا سال ۲۰۲۶ آغاز کرده است.
حالا در گزارش جدید مرکز پژوهشهای اتاق ایران، اعلام شده: همزمان با دستوپنجه نرم کردن ایران با کمبود سرمایه خارجی ناشی از تحریمها و در نتیجه توقف توسعه برداشت از منطقه گازی پارس، مذاکرات قطر با سه شرکت بزرگ کرهای به منظور ساخت ۲۰ کشتی حمل گاز طبیعی مایع با هدف افزایش تولید گاز از میدان مشترک با پارس جنوبی آغاز شده است.
ایران از این میدان مشترک با کمی اغماض معادل قطر گاز برداشت میکند، اما طرح گازکشی خانههای ایرانیان در سراسر کشور و حتی دورافتادهترین روستاها که مورد نقد برخی کارشناسان بوده، باعث شد برخلاف بسیاری از کشورهای جهان، انرژی گاز بهجای مصرف در زیرساختهای اقتصادی به مصرف خانگی برسد.
از آن سو، بخش ایرانی مخزن پارس جنوبی از سال گذشته وارد نیمه دوم عمر خود شده و هر سال هفت اتمسفر از فشار طبیعی میدان کاسته و تولید آن هر سال ۱۰ میلیارد مترمکعب افت خواهد داشت.
برای جلوگیری از افت تولید، نیاز به سکوهای ۲۰ هزار تنی است که معادل ۱۵ برابر سکوهای فعلی تولید گاز در فازهای بخش ایرانی پارس جنوبی و با قابلیت حمل کمپرسورهای عظیم است.
قطر سالها پیش این کار را کرده و اکنون در پی افزایش سطح تولید است. ایران بعد از برجام، قراردادی پنج میلیارد دلاری با توتال فرانسه برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا کرد که نیمی از مبلغ قرارداد برای ساخت یک سکوی ۲۰ هزار تنی با دو کمپرسور عظیم بود. اما بعد از خروج آمریکا از برجام، توتال از این پروژه کنار کشید و شریک چینی این پروژه، نیز بعد از مدتی پروژه را رها کرد.
فناوری ساخت این تجهیزات فقط در انحصار چند شرکت انگشتشمار غربی است.
فقر سرمایهگذاری و تکنولوژی و همچنین مدیریت ناکارآمد مصرف انرژی در ایران، سبب شده که کمبود گاز به روزانه حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب برسد و زمزمههای رایزنی ایران با ترکمنستان و روسیه برای واردات گاز به گوش برسد.
https://www.pgnews.ir/?p=186059
2 نظر
آنچه خود داشت زبیگانه تمنا می کرد….
منظورت حماقت ه یا خیانت؟