واگذاری تیم فوتبال پرسپولیس به کنسرسیوم بانکی و تیم فوتبال استقلال به هُلدینگ خلیجفارس، بهرغم تاکید قانون درباره خروج دولت و بانکها از بنگاهداری و خصوصی شدن باشگاههای سرخابی اتفاق افتاد. واگذاری سهام دولتی به دولت، آنهم در شرایطی که بدهکاری تیمهای فوتبال بر بدهکاری قبلی این مجموعهها اضافه میشود، مورد نقد جدی است.
نام «هُلدینگ پتروشیمی خلیجفارس» این روزها با نام باشگاه فوتبال استقلال عجین شده است؛ نهادی متمول که از کنسرسیومی متشکل از شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس ایجاد شده و هفته گذشته ۸۵ درصد سهام این باشگاه پرطرفدار تهرانی را در بورس خرید اما همین هلدینگ یکی از بدهکارانی است که هنوز سود سهام عدالت را واریز نکرده است و پرداخت سود سهام ۴۹ میلیون ایرانی را با اخلال مواجه کرده است.
شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس شامل «پتروشیمی بندر امام»، «پتروشیمی بوعلی سینا»، «پتروشیمی شهید تندگویان»، «پتروشیمی پارس در عسلویه» و «شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس» است. با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و بهموجب مصوبه هیئت وزیران در همان سال و مصوبه هیئت واگذاری در سال ۱۳۸۹، گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس با انتقال سهام ۱۵ شرکت متعلق به شرکت ملی صنایع پتروشیمی تبدیل به هلدینگ و شرکت سهامی عام شد و از فروردین ۱۳۹۲ وارد بورس اوراق بهادار شد.ارزش این هلدینگ را ۱۳۲۰ هزار میلیادر تومان تخمین زدهاند.
این شرکت رتبه اول بیشترین صادرات، رتبه اول بالاترین ارزش بازار، رتبه اول بیشترین سودآوری، رتبه اول صادرات کشور و رتبه اول بالاترین ارزشافزوده را در بین شرکتهای ایرانی دارد و البته آن را میتوان یکی از بزرگترین بدهکاران به ایرانیها نیز دانست.
از سود هلدینگ خلیجفارس خبری نیست
هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در جایی که باید سود سهام عدالت را به سهامداران واریز کند، غایب است. براساس اعلام سامانه سپردهگذاری مرکزی سهام عدالت، «هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیجفارس» به از مجموعه هایی هستند که وجهی برای پرداخت سهام عدالت واریز نکردهاند.
مدیرعامل پرحاشیه
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس که این روزها باشگاه استقلال نیز به زیرمجموعه تحت ریاستش اضافه شده، فرد نامآشنایی است و اتفاقاً نام او با پرمخاطبترین برنامه فوتبالی تلویزیون گره خورده است؛ عبدالعلی علیعسگری. او از اردیبهشت ۱۳۹۵ تا مهر ۱۴۰۰ رئیس سازمان صداوسیما بود و در همین دوره بود که برنامه ۹۰ عادل فردوسیپور تعطیل شد، جالب آنکه حمیدرضا علیعسگری برادرزاده او سالها در تیم رقیب یعنی پرسپولیس بازی میکرده است.
علیعسگری تنها رئیس صداوسیما است که حکمش برای بار دوم تمدید نشد و سه ماه بعد از رفتنش از این مسئولیت، مدیرعامل شرکتی شد که بیش از ۱۵ شرکت تولیدی و خدماتی زیرمجموعه آن است و بعد از شرکت صنایع پایه سعودی متعلق به کشور عربستان، بزرگترین هلدینگ پتروشیمی خاورمیانه محسوب میشود.
اما رفتن علیعسگری به این هلدینگ بیحاشیه نبود و حتی سازمان بازرسی کل کشور را نیز به واکنش واداشت که در نامهای به وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی، از او خواست در مورد ایرادات قانونی این انتصاب توضیح دهد.
همان روزها شایعه استعفای علیعسگری نیز به گوش رسید اما او در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا استعفای خود را تکذیب و تاکید کرد، قرار است از ارزش سهام این هلدینگ در بورس مراقبت کند تا شاهد سودآوری و رشد این سهام در بورس باشیم؛ اتفاقی که فعلاً برعکس آن رخ داده و این هلدینگ بزرگ، سود سهام عدالت را واریز نکرده است؛ شرکتی که نزدیک به ۳۶ درصد ظرفیت کل پتروشیمی کشور را برعهده دارد و خود سهامدار بسیاری از مجموعههای پتروشیمی است و در حقیقت میتوان گفت «هلدینگ خلیجفارس» بزرگترین مالک پتروشیمی در ایران است، اما معلوم نیست به چه دلیل سود سهام عدالت را پرداخت نکرده است و وعدههای علیعسگری در خصوص رشد و مراقبت از سود و ارزش سهام این شرکت محقق نشده است.
حالا علیعسگری با این سابقه و عملکرد مالکیت تیم فوتبال استقلال را برعهده گرفته است. مشخص نیست مدیری که از پرداخت سود 49 میلیون نفر دارنده سهام عدالت سرباز زده، چگونه میخواهد بدهیهای استقلال و مخارج آن را تامین کند.
بدهیهای ناتمام
هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در حالی هنوز سود سهام عدالت را پرداخت نکرده که با خرید سهام باشگاه استقلال در حقیقت یک فاکتور بلندبالا از بدهیهای این تیم فوتبال را تحویل گرفته و باید دید این بدهیها تسویه خواهد شد یا مانند سود سهام عدالت به دست فراموشی سپرده میشود.
این هلدینگ به جز پرداخت ۲۷۰۰ میلیارد تومان پول نقد و چک، باید ۸۰۰ میلیارد تومان بدهی این باشگاه را پرداخت کند و البته طلب ۳۲۰ میلیارد تومانی آنها از وزارت ورزش، فدراسیون فوتبال، کنفدراسیون فوتبال آسیا و چندین شرکت ریز و درشت دیگر را زنده کند.
بر همین اساس باشگاه استقلال با سرمایه هزار و 79 میلیارد تومانی، زیانده محسوب میشود و 135میلیارد تومان به بازیکنان ایرانی و باشگاهها چک داده شده و 228میلیارد تومان به بازیکنان خارجی و ایرانی بدهکار است. واگذاری چنین باشگاهی به هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس که در خصوص سهام عدالت بدقولی کرده، جای تعجب و نگرانی دارد و این در حالی است که 12درصد از سهام سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی خلیجفارس متعلق به سرمایهگذاری وابسته به صندوق بازنشستگی کارکنان نفت است که باید دید آیا کمکم صدای ذینفعان این صندوق نیز شنیده خواهد شد یا خیر.
بههرحال بعید به نظر میرسد که گردش مالی باشگاه استقلال بتواند حتی برای سهامداران هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس ارزش افزوده داشته باشد و در حقیقت به منافع او لطمه هم میخورد.
منبع: هم میهن
در این زمینه
چرا از هلدینگ خلیج فارس سهمی به بچههای خلیج فارس نرسید؟
5 نظر
عجب سفره رنگینی
مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس کلا مدیر نیست, انتخاب افراد نالایق در مناصب مدیریتی در هلدینگ خلیج فارس و گماردن افراد ضعیف در پست های مدیرعاملی و هیات مدیره شرکت های پتروشیمی کمر به نابودی این صنعت برداشته است.
متاسفانه نمایندگان و مسئولین استان اهمیتی به موضوع منصب های مدیریتی پتروشیمی های منطقه نمی دهند و مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس و مدیران عامل شرکت های پتروشیمی در کمال پررویی با آلودگی که برای منطقه عسلویه دارند همواره استخدام نیروهای بومی را در اولویت ندارند و نسبت به مدیران بومی در صنعت پتروشیمی بسیار هراس دارند و در حال تخریب آنها هستند .
علت همه مشکلاتی که این شرکت های پتروشیمی در عسلویه ایجاد کرده اند فقط این هست که مسئولین استان با آرامی با آنها صحبت می کنند. چرا همین مدیران پتروشیمی در خوزستان جرات همه کار ندارند ولی به راحتی هزینه مسئولیت های اجتماعی که حق شهرستتان های جنوبی می باشد را به شهرهای خودشون می برند؟؟؟
ضعف از ایشون نیست
ضعف از متولیان استان خودمون هست که اجازه می دهند این همه غیربومی در استان بوشهر مدیر باشند
بدبختی استان ما مردمی کم توقع و گاها بی توقع هست که غیربومی خوب سوراخی پیدا کردند