خلیج فارس:دکتر کورش جعفریان، متخصص تغذیه و از استادان گروه تغذیه بالینی دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران به نکات مهمی درباره تفاوتهای آب میوههای طبیعی و غیرطبیعی و مضرات آب میوه مصنوعی اشاره کرده است.
مطالعات زیادی انجام گرفته و مشخص شده در هر جامعهای که مصرف آب میوه صنعتی زیادشده وزن افراد هم زیادشده است. بیماریهای مزمن بهویژه دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی هم افزایش پیدا کرده است. در واقع سندروم متابولیک که نقطه ثقل بسیاری از بیماریهای مزمن است با استفاده از آب میوههای صنعتی افزایش پیدا میکند؛ بنابراین توصیه متخصصان تغذیه بر این است که افرادی که دارای وزن بالا یا مبتلا به بیماریهای زمینهای هستند به هیچ عنواناز آب میوههای صنعتی استفاده نکنند.
آب میوههای صنعتی انواع مختلفی دارند. بعضی از اینها پالپ یا تکههای میوه دارند، برخی نیز بدون این مواد طبیعی هستند. برخی دیگر ازاین آبمیوهها در واقع رنگ و اسانس و طعمدهنده دارند. بعضی از اینها دارای ویتامین و برخی دیگر نیز تولید شرکتهای معتبر تحت نظارت سیستمهای بهداشتی هستند، برخی دیگر نه. به همین دلیل باید از این مسئله آگاهی داشته باشید که در حال استفاده از چه نوع آب میوه صنعتی هستید.
اگر بخواهیم این دو را از هم تفکیک کلی کنیم بدون شک آبمیوه طبیعی به شرطی که در خوردن آن زیادهروی نشود، بسیار برای بدن خوب است. آبمیوههای صنعتی نیز عمدتا مضر هستند.
همه اینها ممکن است باعث بروز عوارض و مشکلاتی برای کودکان شود. این نوشیدنی میتواند برای دندانها بهدلیل خطر پوسیدگی نیز مضر باشد.
در زمینه مصرف آبمیوههای صنعتی باید مراقب کودکان نیز بود چرا که بهدلیل شیرینی زیاد این نوع آب میوه تمایل بچهها به خوردن آن افزایش مییابد. بهعنوان مثال، زمانی که کودک یک پاکت کوچک آب میوه غیرطبیعی مصرف میکند چیزی در حدود ۴۰ گرم قند ساده را وارد بدن خود میکند، گویی ۱۰ حبه قند را یکجا مصرف کرده است.
تا جایی که میتوانید آبمیوههای صنعتی را مصرف نکنید، درصورت مصرف هم حتما اعتدال را رعایت کنید.
باید بهطور ویژه مراقب کودکان بود و اجازه نداد آب میوههای صنعتی مصرف کنند، چرا که آنها بهدلیل شیرین کنندهها تمایل بیشتری به مصرف این نوع آب میوهها دارند که با جایگزینکردن آبمیوههای غیرطبیعی با میوه طبیعی و آب سبزیجات میتوانریسک ابتلا به بیماریهای مزمن را آنها کاهش داد.
امکان دارد درآبمیوههای صنعتی از رنگها و طعم دهندههای مصنوعی و مواد نگهدارنده استفاده شده باشد؛ که عمدتا حاوی اسیدسیتریک هستند. همه این موارد میتواند برای بدن مضر باشد. اگرچه روی برخی از پاکتهای آب میوه نوشته شده باشد طعمدهنده مجاز، اینها عمدتا صنعتی هستند.
بهاحتمال زیاد بسیاری از ویتامینها که در آبمیوه طبیعی موجود است در نوع صنعتی آن وجود ندارد. همچنین در یکسری از آبمیوههای صنعتی دیگر فیبر دیده نمیشود چرا که عاری از تکههای میوه حاوی فیبر هستند. فیبر عملکرد سیستم گوارشی را بهبود میبخشد.
منبع:همشهری