خلیج فارس: انسان از گذشته های بسیار دور در حال ساختن پل بوده است. فناوری ساخت پل از سازه های ساده ای مانند پل آرکادیکو در یونان با قدمت 3300 سال تا به امروز بسیار تغییر کرده است. با استفاده از مواد جدیدتر و درک بهتر از حوزه های مرتبط مانند زمین شناسی و آب شناسی، پل های مدرن برخی از تاثیرگذارترین قطعات مهندسی هستند که تاکنون ساخته شده اند.
در ادامه با برخی از برجسته ترین پل های جهان بیشتر آشنا می شویم.
تاور بریج
معیار: پیچیده ترین پل باسکولی (در زمان ساخت)
تاور بریج، از مشهورترین بناهای دیدنی در شهر لندن، انگلیس روی رودخانه تیمز قرار دارد و یکی از شگفتی های مهندسی جهان محسوب می شود. به عنوان یکی از قدیمی ترین نمونه های یک پل باسکولی، تاور بریج هنوز هم مانند زمانی که برای نخستین بار در قرن نوزدهم ساخته شد، الهام بخش است. ساخت این پل با هزینه حدود یک میلیون پوند (حدود 148 میلیون پوند امروز) هشت سال طول کشید.
باسکول های تاور بریج در ابتدا با قطعات هیدرولیک کار می کردند که از بخار برای تامین نیروی مورد نیاز برای حرکت آنها استفاده می شد.
امروز، پس از بازسازی صورت گرفته در دهه 1970، باسکول های پل همچنان با هیدرولیک کار می کنند، اما به جای بخار از نفت و برق نیرو می گیرند.
پل چناق قلعه 1915
معیار: طولانی ترین پل معلق جهان
پل چناق قلعه 1915 به افتخار پیروزی ترکیه در برابر نیروهای متفقین طی جنگ جهانی اول نامگذاری شده و یکی دیگر از شگفتی های مهندسی در جهان است.
این پل در جنوب شهرهای ساحلی لاپسکی و گلیبولو قرار دارد و از تنگه داردانل در جنوب دریای مرمره عبور می کند. ساخت این پل پنج سال زمان برد و به صورت رسمی در 18 مارس 2022 توسط رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه افتتاح شد.
پل چناق قلعه 1915 طولانی ترین پل معلق جهان است که دهنه اصلی آن 2.023 کیلومتر است. این پل نخستین گذرگاه ثابت روی تنگه داردانل محسوب می شود.
پل میلو
معیار: بلندترین و مرتفع ترین پل در اروپا
پل میلو یک پل کابلی چند دهنه است که از دره تارن تا غرب میلو، آویرون، فرانسه امتداد دارد. پل میلو نه تنها ظاهر چشمگیری دارد، بلکه بلندترین و مرتفع ترین پل اروپا نیز محسوب می شود.
این پل در سال 2004 تکمیل شد و در حال حاضر با ارتفاع ساختاری 336.4 متر بلندترین پل جاده ای جهان نیز است.
پل میلو با هزینه 394 میلیون یورو طی یک بازه زمانی سه ساله ساخته شد.
پل پونته وکیو
معیار: یکی از معدود پل های سر پوشیده باقیمانده از دوران قرون وسطی
پونته وکیو که به نام “پل قدیمی” نیز شناخته می شود، یک پل قوسی سنگی قرون وسطایی است که روی رودخانه آرنو در فلورانس، ایتالیا ساخته شده است. این پل از تخریب طی جنگ جهانی دوم در امان ماند.
پل پونته وکیو که ویا پور سانتا ماریا را به ویا د گویچاردینی متصل می کند، یکی از مشهورترین بناهای دیدنی شهر فلورانس است.
این پل در سال 1345 ساخته شده و دارای سنگ کاری های چشمگیر از آن دوران است. از همه جالب تر، پونته وکیو میزبان چندین مغازه و بوتیک نیز است.
پل بزرگ دانی یانگ کانشان
معیار: طولانی ترین پل جهان
پل بزرگ دانی یانگ کانشان در چین با طول 164.8 کیلومتر در حال حاضر عنوان طولانی ترین پل جهان را به خود اختصاص داده است.
ساخت این پل در سال 2010 به اتمام رسید و در سال 2011 افتتاح شد. ساخت پل بزرگ دانی یانگ کانشان با هزینه 8.5 میلیارد دلاری چهار سال طول کشید و 10 هزار نفر در این پروژه مشغول به کار بودند.
این پل به گونه ای ساخته شده است تا در برابر فعالیت های لرزه ای، شرایط آب و هوایی شدید مانند طوفان ها و حتی برخورد با یک کشتی 300 هزار تنی مقاوم باشد.
پل معلق منای
معیار: نخستین پل معلق
پل معلق منای که در کرانه های تنگه منای قرار دارد، جزیره انگلسی در شمال ولز را به سرزمین اصلی متصل می کند. این پل توسط توماس تلفورد طراحی و ساخته شد.
پل منای در سال 1826 افتتاح شد و نخستین پل معلق آهنی جهان محسوب می شود. این پل 305 متر طول دارد و دهنه مرکزی آن 177 متر است. مسیرهای جاده ای پل 98 متر بالاتر از آب قرار دارند که به کشتی ها اجازه عبور از زیر پل را می دهد.
پل معلق منای نه تنها مدت زمان سفر از لندن به هالهید را به میزان قابل توجهی کاهش داد، بلکه سفر را بسیار ایمن تر کرد.
پل عابر پیاده اسکیل لین
معیار: نخستین پل متحرک که هنگام حرکت نیز عابران پیاده می توانند روی آن باقی بمانند
پل عابر پیاده اسکیل لین در هال، انگلیس قرار دارد و پلی متحرک به شکل آپوستروف است. این پل دارای یک مکانیسم چرخشی منحصر به فرد است که به آن اجازه می دهد تا به صورت افقی بچرخد و امکان عبور ایمن برای کشتی ها در رودخانه هال فراهم شود.
برای قایق های کوچک تر، پل دارای انحنایی به سمت بالا است که به آنها اجازه می دهد بدون باز شدن پل از آن عبور کنند.
پل اسکیل لین با هزینه 7 میلیون پوند ساخته شد و دارای یک رستوران و محل نشستن برای بازدیدکنندگان است. نقطه محوری اصلی پل یک هاب 16 متری است.
پل اسلائرهوفبروگ
معیار: پل باسکولی خودکار و نوآورانه
اسلائرهوفبروگ که به نام پل پرنده نیز شناخته می شود، یک پل باسکولی خودکار در لیوواردن، هلند است. این پل از دو بازو برای جابجایی بخشی از جاده به ابعاد 15 متر در 15 متر استفاده می کند. این پل به افتخار شاعر هلندی جی. اسلائرهوف که در لیوواردن متولد شد، نامگذاری شده است.
رنگ آمیزی پل اسلائرهوفبروگ با دو رنگ زرد و آبی انجام شده که رنگ های پرچم و مهر شهر لیوواردن هستند.
پل گولتش
معیار: طولانی ترین پل آجری جهان
گولتش (Göltzsch) یک پل راه آهن واقع در آلمان است. این پل که به عنوان بزرگترین پل آجری جهان در نظر گرفته می شود برای مدتی عنوان بلندترین پل راه آهن در جهان را نیز به خود اختصاص داد. گولتش در سراسر دره رود گولتش امتداد دارد و منطقه رایشنباخ ایم فوگتلند (Reichenbach im Vogtland) را به شهر مجاور نچکاو (Netzschkau) در ساکسونی متصل می کند.
پل گولتش بین سال های 1846 تا 1851 ساخته شد. ظاهرا، در جنگ جهانی دوم ارتش آلمان قصد داشت این پل را برای جلوگیری از استفاده نیروهای متفقین منفجر کند، اما این اتفاق هرگز رخ نداد.
آجرکاری پل بین سال های 1955 تا 1958 بازسازی شد. با این وجود، انجام تمام کارهای باقیمانده از جمله نصب صفحات پوششی فولادی تا سال 1977 زمان برد.
منبع: عصر ایران
https://www.pgnews.ir/?p=31414