خلیج فارس: روز گذشته پرواز ماهان به بیروت تنشهایی در پی داشت. مسافران به هنگام ورود به فرودگاه رفیق حریری، تحت بازرسی شدید بدنی و همچنین بازرسی غیرمعمول چمدانها قرار گرفتهاند.
روزنامه همشهری درباره پشت پرده این ماجرا اینطور نوشت: مدیر امنیت فرودگاه بیروت قصد داشت چمدان 2 دیپلمات ایران را بازرسی کند که با مخالفت دیپلماتهای کشورمان روبهرو شد.
در ادامه وزارت امور خارجه و اتباع خارجی لبنان یادداشت کتبی و توضیحی از سفارت ایران درخصوص محتویات 2چمدان کوچک دیپلماتیک در پرواز ماهان در تاریخ 2 ژانویه2025 دریافت کرد که حاوی اسناد، اوراق و اسکناس برای پرداخت داخلی سفارت است.
بر این اساس، ورود این دو 2 چمدان مطابق کنوانسیون روابط دیپلماتیک وین در سال1961 مجاز بوده است. اما چرا دستگاه امنیتی لبنان اینگونه عمل کرد؟
سال۲۰۲۱ جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان در اقدامی یکطرفه و موازی با وزارت کشور لبنان اقدام به تغییر مدیرکل امنیت فرودگاه بیروت کرد و فؤاد کفوری را بهعنوان مدیر جهازالامن مطار بیروت، یعنی همان مدیر امنیت معرفی کرد.
فؤاد کفوری یک نظامی ضدایرانی است و رابطه خوبی با آمریکاییها و فرانسویها دارد.
این فرد از زمان روی کار آمدنش علیه ایران کارشکنی میکند.آمریکا برای اینکه رابطه حزبالله با بیروت را قطع کند از کفوری و عون حمایت میکند.
در لبنان 3 دستگاه امنیتی وجود دارد و مدیر امنیت فرودگاه بیروت مستقیم زیر نظر وزیر کشور که بسام مولوی(امتیاز اهل سنت) است، فعالیت میکند، اما رابطه بسیار خوبی بین کفوری و عون(فرمانده مسیحی ارتش و گزینه آمریکا برای ریاستجمهوری) وجود دارد.
گفتنی است درخواست تفتیش در زمانی صورت گرفت که ژنرال جفرز، رئیس هیأت نظارت بر ارتش لبنان و رژیم صهیونیستی وارد بیروت شد و دیداری هم بین او و جوزف عون انجام گرفت.
روزنامه فرهیختگان نیز در همین رابطه در شماره امروز خود نوشت: اللهکرم مشتاقی، دیپلمات پیشین ایران در بیروت، معتقد است اتفاقی که در پرواز ماهان رخ داد، نوک کوه یخی از اتفاقات است، اما همچنان تأکید دارد که دولت لبنان ضد حزبالله رفتار نخواهد کرد. دیپلمات پیشین ایران به این موضوع هم اشاره کرد که مجموعه ضد مقاومت در لبنان دنبال به تنش کشیدن روابط ایران و لبنان هستند و به طور کلی سه گزاره در خصوص وضعیت لبنان بیان کرد و گفت: «اول باید نگاهی گذرا به ساختار حاکمیت و حکومت و بروکراسی دو، سه سال اخیر در لبنان بیندازیم. به عبارتی اگر این اتفاق برای شهروندان و دیپلماتهای ما در کویت، امارات، جمهوری آذربایجان یا حتی عربستان رخ میداد، تحلیل دیگری داشت. بعد از اتمام مأموریت عباس ابراهیم، رئیس سرویس امنیتی لبنان (طبق قانون باید شیعه باشد)، اکنون این سرویس با سرپرستی معاون آن که یک مسیحی است، اداره میشود. او هم البته سعی میکند اصطکاک و چالشی با طوایف موجود در لبنان پیدا نکند. از طرفی لبنان از آذر ۱۴۰۱ با اتمام دوران ریاست جمهوری میشل عون، رئیسجمهور ندارد. نخستوزیر هم نخستوزیر موقت است و رئیس بانک مرکزی به عنوان یکی از حساسترین و پرچالشترین پستهای لبنان نیز از زمان کنارهگیری ریاض سلامه به صورت موقت اداره میشود. همچنین دوره فرماندهی ریاست ارتش یعنی جوزف عون هم تمام شده و یک سال تمدید نیز در حال اتمام است. درواقع باید مد نظر داشته باشیم که اساساً در حال حاضر یک دولت مستقر، باثبات، جاری و ملی با ابعاد یک دولت عادی در لبنان مستقر نیست. این نکته اول است. نکته دوم اینکه مجموعه ضد مقاومت در لبنان، اعم از آمریکا و یک کشور عربی، بخشی از مجلس و دولت لبنان و چهرههای شناختهشدهای مانند جعجع و رسانههای منتسب به آنها سعی دارند روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری لبنان را به تنش بکشند. نکته سوم اینکه همان محور ضد مقاومت در تلاش است از مقاومت جامعهزدایی کند و جامعه لبنان را به دوراهی مقاومت یا ثبات برساند و اینطور وانمود کند که تا زمانی که لبنان دست از مقاومت و هر چیزی که رنگ و بوی مقاومت را دارد؛ برندارد، مانند روابط با ایران، رنگ ثبات و آرامش را نخواهد دید.»
▫️دست رسانههای سعودی و اتاق فرمان آمریکایی در ماجرای پرواز ماهان عیان است
مشتاقی ضمن اشاره به این موضوع، در مورد اینکه چقدر این اتفاق در فرودگاه بیسابقه بوده، توضیح داد: «چنین اتفاقاتی گاهی برآمده از یک سوءتفاهم است و خاص شهروند و دیپلمات ایرانی نیست. گاهی به دلیل یک اتفاق ویژه حتی در کشورهای اروپایی موضوعاتی شبیه به این رخ میدهد. در فرودگاه لبنان هم گاهی این نوع اتفاقات، البته با شدت و ضعف متفاوتی، رخ داده است؛ بهخصوص آنکه حفاظت فرودگاه بیروت در دست یک مجموعه امنیتی واحد نیست و حتی خود کارکنان امنیت فرودگاه نسبت به قوانین و وظایف خود اطلاع روشنی ندارند. اما آنچه پنجشنبه رخ داد، رنگوبوی دیگری دارد. به نظر من دست رسانههای تحریککننده سعودی و اتاق فرمان آمریکایی عیان است. همینجا لازم است بگویم سمتوسوی اصلی اعتراض ما نباید متوجه دولت لبنان باشد. دولت لبنان به جز یکی دو عنصر شناختهشده، هیچ تمایلی برای چنین حاشیهسازی، درگیری و تنشی ندارد. اگرچه طبق عرف و قوانین بینالملل ما اعتراض خود را ثبت خواهیم کرد، اما لازم است هوشیار باشیم که در میدان کسانی که میخواهند روابط تهران-بیروت را با بحران مواجه کنند، بازی نکنیم.»
▫️اتفاق پنجشنبه نوک کوه عظیم یخ است که از آب بیرون زده
اتفاق پرواز هواپیمای ماهان، اگرچه قابلیت تبدیل به یک بحران بزرگ را ندارد، اما یک نشانه است. مشتاقی درخصوص این اتفاق به آن اشاره کرد و گفت: «این اتفاق مثل سر یک کوه عظیم یخ است که از آب بیرون زده. این اتفاق اگرچه قابلیت این را ندارد که صدمهای به محور مقاومت و ایران و حتی روابط دوجانبه ما و دولت لبنان بزند، اما یک نشانه است، یک اماره و هشدار است که ذهن ما را متوجه آن پهنه عظیم یخی که زیر آب است، بکند. اول اینکه آمریکا و اسرائیل و برخی کشورهای اروپایی و به طور خاص یک کشور عربی، شدیداً دنبال ایجاد بحران اجتماعی در لبنان هستند. البته میدانند که جامعه حامی حزبالله بسیار قوی است، اما خصوصیت دشمن این است که از تلاش و موذیگری دست برنمیدارد. دوم اینکه دولت لبنان، محترم اما ضعیف است و نفوذ پیدا و پنهان به آن از سوی بدخواهان لبنان کار سختی نیست. بهخصوص افرادی در دولت وجود دارند که سود شخصی، حزبی و طائفی خود را به مصالح ملی لبنان ترجیح میدهند.»
https://www.pgnews.ir/?p=218607