خلیج فارس: فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان گفت: در فصول گرم سال بخصوص در مناطق با آبوهوای گرم و مرطوب که میزان تعریق بدن بالاست بهترین گزینه برای جلوگیری از تشکیل سنگهای کلیوی و مثانه مصرف آب و مایعات زیاد و مانع از کمآب شدن بدن است.
به گزارش خلیج فارس؛ دکتر نعمتالله حاجیزادگان در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: اغلب افراد جامعه در طول زندگی خود دچار بیماری سنگ کلیه میشوند و میزان این ابتلا تا سن ۷۰ سالگی افراد ۱۹ درصد در بین مردها و ۹ درصد در بین زنها در جامعه است.
وی با اشاره به افزایش شیوع بیماری سنگ کلیه در بین مردم جامعه، افزود: بیماری سنگ کلیه یک بیماری شایع در جهان بوده و میزان شیوع آن هم نسبت به گذشته بیشتر شده است به طوری که در سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ میزان شیوع آن حدود پنج درصد بود ولی از ۱۹۹۴ تاکنون شیوع این بیماری در بین آقایان و خانمها افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان با اشاره به نقش برخی از مسائل در ایجاد بیماری سنگهای کلیوی اضافه کرد: بیشک مسائلی همچون سن، جنسیت، نژاد و محل جغرافیای زیستمحیطی تأثیر بسزایی بر شیوع این بیماری در بین افراد جامعه دارد.
حاجیزادگان ادامه داد: برخی از مشاغل بهواسطه شرایط فیزیکی خاصی که دارند مانند نانواییها، کارگران ساختمانی و کشاورزان که در محیطهایی با تعریق بالا کار میکنند امکان ابتلا به بیماری سنگ کلیه را بیشتر تجربه میکنند.
وی در خصوص شدت بیماری سنگ کلیه گفت: کسانی که دچار بیماری سنگ کلیه میشوند به طور معمول در سه الی پنج سال آینده احتمالاً ۱۰ تا ۳۰ درصد مجدد این بیماری را تجربه خواهند کرد که جهت جلوگیری از شدت بیماری، نیاز است تحت نظر و پیگیری بوده و یکسری نکاتی را در سبک زندگی خود رعایت کنند.
عوامل مؤثر در تشکیل سنگهای کلیوی
حاجیزادگان در خصوص عوامل ایجاد کننده سنگ کلیه عنوان کرد: عامل قابلتغییر و کنترل در تشکیل سنگ کلیه، دفع ادرار و نوع تغذیه است.
وی در خصوص عامل ادراری بیان کرد: میزان دفع ادرار در افراد عادی حدود یک ونیم تا دو لیتر است ولی برای افراد مستعد تشکیل سنگ کلیه به ۲ الی دو و نیم لیتر در روز می رسد که افراد به مقداری آب و مایعات مصرف کنند که میزان ادرار دفعی را به اندازه استاندارد برسانند.
فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان در بحث عامل تغذیهای، گفت: نوع مایعات مصرفی زیاد مهم نیست ولی نوشابههای گازدار سفارش نمیشود و میتوان از آب، میوهها و سبزیجات تازه همچون هندوانه، خربزه، خیار و کاهو استفاده کرد در خصوص مصرف چای و قهوه باید گفت اگر چای و قهوه رقیق و به میزان زیاد مصرف شود، مطلوب و مفید است.
حاجیزادگان در خصوص انواع سنگهای کلسیمی اظهار کرد: بیشتر سنگهای کلیوی از نوع کلسیمی (اگزالات کلسیم و فسفات کلسیم) و همچنین اسید اوریکی میباشند، لذا بایستی تا جایی که امکان دارد از مصرف موادی که حاوی اگزالات فراوان هستند و همچنین مصرف زیاد ویتامین C اجتناب شود.
مصرف لبنیات فراموش نشود
وی در خصوص مصرف لبنیات گفت: پیش از این و برای مدتی خوردن لبنیات از جمله دوغ، ماست، کشک و پنیرتوسط متخصصین کلیه و مجاری اداری به جهت دارا بودن کلسیم بالا توصیه نمیشد ولی امروزه به این نتیجه رسیدهاند چون با اگزالات ترکیب و باعث دفع اگزالات از بدن می شود عامل مفیدی برای جلوگیری از تشکیل سنگهای اگزالات کلسیمی است.
فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان اظهار کرد: استفاده از برخی داروها از جمله داروهای کلسیمی و مکملها به لحاظ داشتن عوارض جانبی، فاکتور خطرناکی جهت تشکیل سنگ بوده لذا توصیه میشود که ضمن خودداری از مصرف خودسرانه داروها، افراد دچار بیماری سنگ کلیه با نظر متخصصین داروها را مصرف کنند.
حاجی زادگان ادامه داد: همچنین مصرف پروتئینهای حیوانی که در تشکیل سنگهای اسید اوریکی مضر هستند، بایستی با احتیاط مصرف شوند، همچنین مصرف میوههای حاوی پتاسیم همچون موز، زردآلو و نارگیل مفید هستند.
فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان در خصوص عوامل غیر قابلتغییر در تشکیل سنگ کلیه عنوان کرد: سابقه خانوادگی، عوامل ژنتیکی، بیماریهایی مثل فشارخون، نقرس، دیابت، بیماریهای التهابی و چاقی از جمله عوامل مهمی هستند که ریسک تشکیل سنگ کلیه را افزایش میدهند.
https://www.pgnews.ir/?p=159294
1 نظر
البته جای این میوه های گرون حاوی پتاسیم میشه از گوجه فرنگی هم استفاده کرد که هم پتاسیم قابل توجهی داره و مهمتر از اون اینکه ارزون تره