غلامعلی زارعی
پایتخت در لغت به شهر اصلی یا سیاسی یک کشور گفته میشود که نهادهای مهم تصمیمگیر حکومتی در آن قرار دارند.
ما بزرگترین تامین کننده گاز کشور هستیم و بیشتر خانههای ایران از گاز تولیدی بوشهر گرم میشود. برای همین ما بر روی کاغذ عنوان پایتخت انرژی کشور را یدک میکشیم اما در عمل اینگونه نیست.
پایتخت جایی است که مراکز تصمیمگیر و دستگاههای تصمیم ساز در آنجا متمرکز هستند. نفت و انرژی در بوشهر هیچ تشکیلات ستادی ندارد. تصمیمات گوناگون و مهم حوزه انرژی و نفت و گاز در استان ما اخذ نمیشود.
از چهار شرکت اصلی و بیش از ۱۸۰ شرکت فرعی نفت، هیچ کدام در بوشهر ستاد ندارند.
بیش از یک قرن از حضور نفت در استان ما میگذرد؛ حتی پیش از کشف نفت در خوزستان.
بیش از یک سوم سواحل استان در اختیار نفت است. بیش از پنجاه هزار هکتار از اراضی با ارزش استان میزبان تاسیسات نفت است. علاوه بر این یک جزیره استان به طور کامل در اختیار نفت است.
دستاورد استان ما از حضور دیر زمان نفت در بوشهر چیست؟
نفت چقدر در توسعه استان موثر بوده است؟
به جد میتوان گفت تاثیرگذاری نفت در توسعه استان اصلا قابل ملاحظه نیست.
نفت از تمام توان انسانی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی و امنیتی استان بهره برده و مخاطرات زیادی را متوجه مردم کرده اما نسبت به توسعه بوشهر به معنای کامل بیتفاوت بوده است.
نفت دور تا دور زیرساختها، زیربنا و تاسیسات خود دیوار و فنس کشیده و حتی حاضر به اشتراک توانمندیهای خود با محیط پیرامونی نیست.
البته ما در بوشهر نیز نسبت به این مهمترین موهبت توسعه بیتوجه بودهایم. هیچ پروتکل و نظامنامه و استراتژی مشخصی در مواجهه با نفت نداشتهایم.
شوربختانه تمام منابع نفتی و گازی استان در تهران یا استان های پیرامون بوشهر اداره میشود: میادین شمالی ما را خوزستان، میادین شمال غربی را کهگیلویه و بویراحمد، میادین نفتی و گازی دریایی را فلات قاره و نفت و گاز پارس در تهران و میادین مرکز و جنوب شرق ما را استان فارس اداره میکند.
بوشهر در یکصد سال گذشته حتی نتوانسته است نفت را قانع کند حداقل ستاد یکی از دهها شرکت فرعی را در استان مستقر نماید.
ما در تمام کشور شرکتهای بهرهبردار منطقهای داریم، در بوشهر حتی یک شرکت بهرهبردار حضور ستادی ندارد.
به نظر میرسد وقت آن رسیده است تمامی بیش از پنجاه میدان نفتی و گازی اکتشاف شده در استان در یک شرکت مادر تخصصی توسعه نفت و گاز بوشهر متمرکز شود. یک شرکت توسعه با چندین شرکت بهرهبردار که دفاتر ستادیشان در بوشهر متمرکز باشد.
خوزستان فقط در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که در اهواز متمرکز است بیش از ۴۲ هزار نفر نیروی کار دارد اما ما در پنجاه میدان نفتی و گازی نصف این تعداد هم نیروی انسانی شاغل نداریم.
رویکرد استان علاوه بر ایجاد معاونت انرژی در استانداری بوشهر میبایست حفظ منافع مردم از محل توسعه میادین نفتی و گازی باشد. احصاء حق مردم استان از منافع منابع سرزمینی نفت و گاز، ایجاد یک رژیم مشخص حقوقی، تشکیل شرکت های بهرهبردار برای میادین نفتی و گازی منطقه پارس شمالی، میادین نفتی دشتستان و دیلم و گناوه و خارگ و میادین گازی جم و دشتی و دیر و عسلویه.
نفت یکجانبه و یک سویه برای استرداد بخشی از بدهیاش به بوشهر نظامنامه مسئولیتهای اجتماعی نوشته است، ما در بوشهر اما تکلیفمان با خودمان و نفت معلوم نیست. بدهکار برای تسویه بدهیاش شرط و قرار گذاشته اما ما که طلبکاریم یک پروتکل مشخص برای بازپسگیری طلبمان نداریم!
ما در بوشهر حتی نسبت به منطقه بندیهای بدون پشتوانه مشخص و مبنای علمی بی تفاوتیم. استان ما بر اساس تقسیمات صورت گرفته در زمینه جذب در پارس جنوبی، به دو بخش بومی (4 شهرستان جنوبی) و غیر بومی (6 شهرستان دیگر استان) تقسیم شده است. پیوستگی اجتماعی و سیاسی استان دچار چالش اساسی است و ما در معرض گسست یکپارچگی ارضی استان هستیم اما نسبت به این مساله مهم بیتفاوتیم.
نفت منابع ما را برداشت میکند، محیط زیست و مشاغل سنتی ما را از بین میبرد و معضلات اجتماعی حضورش دامنگیر ماست از سرانه های گوناگون ما بر میدارد و حتی حاضر نیست نیازمندی هایش را از استان ما تهیه کند که مبادا از محل ارزش افزوده و مالیات و گردش مالی بانکهای ما منفعت اندکی به مردم بوشهر برسد.
اگر استانداری بوشهر در این دوره تدبیر عاجلی برای رفع این تناقض و تعارضات نیندیشد و به حل این معضل ورود نکند بدون شک تبعات بدی در انتظار استان ما خواهد بود.
لطفا از نفت بخواهید برای اداره میادین نفتی و گازی استان همانند خوزستان، همانند کهگیلویه و بویر احمد، همانند فارس، همانند ایلام، همان کرمانشاه و خراسان و… شرکت توسعه نفت و گاز بوشهر تاسیس نماید تا از تبعات این شرکت و استقرار شرکت های بهرهبردار و شرکتهای زنجیره ارزش از پتروشیمی تا پترو پالایشگاه و… در بوشهر مردم ما نیز از مزایای نفت و گاز برخوردار شوند.
در این زمینه
https://www.pgnews.ir/?p=225133
30 نظر
قابل توجه مديراني که بخواهن کار کنند
نماینده باید خواب نباشد .
احسنت خوب نوشتی ولی کاش مسئولی بیدار و هوشیار نصیب استان میشد تا بتواند به این مسائل جامه عمل بپوشد.
پایتخت مظلومیت هست
درود و خسته نباشید، تا زمانی که نمایندگان استان و استاندار ما متحد و دلسوز نیستند،و شخصی غیر بومی ( سخاوت اسدی)مدیر عامل منطقه ویژه اینگونه تیشه به ریشه زندگی مردم استان اعم از اجتماعی ، محیط زیست ، شغلی هم حال و هم آینده میزند ، هیچ اتفاق مثبتی در بوشهر که به جرعت می توان گفت طلای ناب کشور هست نخواهد افتاد
شما تا حالا یکبار رفتید سازمان منطقه ویژه پارس جنوبی و ببیند آنجا چه می گذرد؟
مقصر همه این مشکلات مدیر عامل سازمان منطقه ویژه آقای سخاوت اسدی می باشد.
آقای اسدی منتظر کارما باش…
با سپاس از نگارنده. بس از سه دهه بهره برداری از میدان پارس جنوبی و تامین 70 درصدی گاز مورد نیاز کشور سهم استان من از توسعه نه راه آهن بود، نه اتوبان بود، نه فرودگاه مدرن بود، و. نه ….
تنها یک صفت دهان پر کن(پایتخت انرژی) و آلودگی زیست محیطی بود. چون من و مردمانم محجوب و محروم بودیم.
شیر مادرت حلالت
ما مردمان مظلوم و بسیار محجوبی هستیم که خیلی راحت گذشته مسئولین و حزبهای استانمون رو فراموش میکنیم
خدائی کدومش اومدن یه مشکل را حل کردن
از اون نماینده کنگان بگیر که دیگه خودش شده رئیس کمیسیون انرژی تا نماینده بوشهر که اصلاً انگار در یه فاز دیگهای تفکر میکنه
درحقیقت ما یه پله از محجوبیت جلوتر رفتیم میتونم بگم که در مطالبهگری حقوقمون و داشتن یک پیش قراولی در استان که پیگیر این موضوعات باشه از کل مملکت عقبیم و بدبختیم
پایتخت دود و آلودگی
یه نفر از استان ما از منطقه گناوه میخواسته به عنوان رئیس بنیاد شهید فارس انتخاب بشه بومی های اونجا صداشون در اومده و فعلا انتصابش به تاخیر افتاده ، ولی تو پارس جنوبی از استان فارس مدیر عامل هستن رئیس هیئت مدیره هستن هیج کسی هم اعتراضی نمیکنه همه این بی عدالتی ها ناشی از بی عرضگی نمایندگان استان هست نمایندگان استان خیلی ترسو هستن فقط فکر این هستن که جای خودشون رو نگه دارن اعتراض کنید ولو منجر به برکناری شما شود پیش مردم خودتون سربلند بشید بهتر از اینه که مطیع حرف بالا دستی ها باشید
آفرین بر نویسنده دمت گرم
نویسنده عالی نوشتید ولی کو کسی که کاری انجام دهد. ب راستی باید گفت پایتخت دود وآلودگی نه پایتخت انرژی.
با درود بر دست اندر کارن خبرگزاری وزین خلیج فارس
ما کلا خجالت میکشیم :
از وضعیت مرکز استان با عنایت به ساختار کوچه وخیابان های آن بوی فاضلاب آن و……
ما شرمنده هستیم از دیدن شرایطی که بوشهر به عنوان مرکز استان دارد در ابعاد آموزشی تفریحی گردشگری و…..
بوشهر شهری فراموش شده است به واسطه
مدیرانی که شایستگی ،آگاهی ،دانش،
خردمندی و جرات ندارند و
مردمی که هرگز مطالبه گر نیستند وتمام هم وغمشان روزمرگی است
بله زمانی پایتخت خواهد شد که استان بوشهر از مرکز استقلال پیدا کند نه الان که مستعمره به شمار می رود.
پایتخت انرژی حکم هندونه زیر بغل گذاشتن داره.
با این عنوان دهن پر کن منابع استان را بردند و در عسلویه برای خود و اولاد و افراد و وابستگان رزومه ساختند.
بینی و بین الله در عسلویه مدیر پارس جنوبی چه تخصصی دارد که در سه دولت تغییر نمیکنه.
دولت اگر نسبت به بوشهر حسن نیت دارد تا قبل از سفر پزشکیان به بوشهر یک فرد بومی دلسوز را در سازمان منطقه ویژه رئیس کند.
همین جلساتی که آقای … راهبری میکند و تیمی که از حسابداری تا نیروی انسانی چیده واقعا این آقا را مدیر عامل کنید تا مشکلات پایتخت انرژی حل شود.
استاندار اگر میخواهد معاونت انرژی داشته باشد خب از سواد همین جوانان علاقهمند استفاده کند.
به جای پاسالار، زارعی رو میزاشتی فرماندار عسلویه تا منفعت عسلویه به ما هم برسه آقای استاندار.
آقا استاندار الکی یه چیزی گفت. شما چرا جدی گرفتی
سید محمد موسوی از مدیران ایثارگر، فرزند شهید و بومی و حامی بومیان را در شرکت منطقه ویژه مدیر عامل کنید تا بومیها حمایت شوند. شیخ موسی مدتی دنبال اینکار بود اما نمیدانم چرا اینکار طول کشیده.
ما پایتخت انرژی نیستیم.
ما پایتخت دود، آلودگی،آلایندگی این انرژی هستیم.
تنها راه گرفتن حق استان از منابع نفت و گاز، اینه که مثل مردم دشتی ک بدون حمایت دولت و بصورت خودجوش ماهها در گرما و سرما در کوههای بیرمی و تنگ شیرینه اعتصاب و اعتراض نمودند و اجازه فعالیت معدنکاران (که مجوز اداره صمت هم داشتند) در این کوه و تصرف اراضی با ارزش این منطقه را ندادند و اون شرکت ها و ماشین الاتشان هم مجبور به ترک منطقه شدند.
مردم استان بوشهر هم … اجازه فعالیت به این شرکت ها ندهند تا بلکه حق مردم استان گرفته شود.
وگرنه نه مسئولی می تواند حق این استان را بگیرد، نه سر دادن شعار در فضای مجازی توسط مردم
بسیار زیبا نوشتی نویسنده محترم مشکل مسولین استان هستند! ک سواد و ایده و تجزیه و تحلیل و ناآشنا با بحرانهای منطقه ی و انسانی و… ندارند بهتر است بجای مشاور بیسواد چند مشاور در زمینه های مختلف عمران، Hse، و…. برای خودشان انتخاب کنند تا در اینگونه مشکلات کمکشان کنند
پایتخت فقر
آه از این مظلومیت آه از این بی مدیریتی …
مصلحت و ملاحظه کاری بیش از اندازه از ساختمان استانداری باعث شده که سهم ما هوای آلوده باشد و نابودی محیط زیست. مدیربت بوشهر تا الان حتی عرضه نداشته اند که پول پتروشیمی ها در بانکهای استان نگه دارند… مرکز نشین ها از اندوخته چه استفادر ها که نمی کنند… بعد بانکخا برای توسعه اعتبار ندارند…
ای برادر تا زمانی که اینها نمایندگان مجلس ما هستند، آش همین آش است و کاسه همین کاسه
تو رو خدا کمی به حرفهای نماینده مرکز استان گوش کنید
دیگه شده که اصلیترین یارانش هم ولش کردن به جای اینکه به این بدبختیها برسه، میره راجع به fatf حرف میزنه
عامو ولمون کنا
شماهم ما رو گیر آوردیا
ای کاش نگارنده مقاله قبل از نوشتن پیشنهاد انتقال و تمرکز مدیریت نفت و گاز در استان، نگاهی هم به توانمندی های فنی، اجرایی و مدیریتی مدیران بومی استان می کرد. در 20سال گذشته مدیریت شرکت های نفت و گاز بخصوص در مرکز استان بسیار کوتوله و کم سواد انتخاب و در این سمت ها انتصاب یافته اند.این افراد نه تنها در ارتقا و رشد نیروی انسانی و جایگاه مدیریتی استان تاثیر مثبتی نداشته اند بلکه با حذف نخبگان و نیروهای توانمند زمینه عقب افتادگی بیشتر استان را فراهم نمودند.امروز اگر چه وزارت نفت در تهران است ولی وزیران و معاونین و مدیران شرکتهای عامل نفتی عمدتا اهل خوزستان یا فارس هستند. این بدان معنی است که خوزستان و فارس توانسته اند با انتخاب و انتصاب مدیران توانمند، جانشین پروری زمینه رشد و ارتقای نیروهایی در سطح مدیر ارشد را فراهم کنند.وقتی تنها دغدغه مدیر شرکت نفت و گاز بومی ما افکاری تنگ نظرانه، تقابل و ضدیت با افکار و پیشنهادات سازنده سازمان، حذف نیروهای فنی و نخبه، حذف امکانات و خدمات رفاهی کارکنان تا سرحد خشکاندن انگیزه های نیروی انسانی است طبیعتا در این شرکت ها بی انگیزگی و انفعال حاکم خواهد شد و از یک سازمان منفعل و بی انگیزه مدیران توانمند هم بوجود نخواهد آمد.
مدیران استانی کنونی نفت و گاز استان، قابلیت و توان اداره یک پمپ بنزین را هم ندارند.
مدیرعامل شرکت گاز و نفت ما تمام فکر و ذکرش اینه که مابقی اقوام و خویشاوندانش،سفارش شدگان مقامات شهر و استان رو هم از فلان شهرستان بیاره توی شرکت و مشغول به کار کنه و به اقوام و اطرافیاش پست بده. شما توی این استان با این مدیران دنبال تمرکز ستادی و مدیریتی هستید. طبیعی است که وزارت نفت اعتمادی به مدیران استان نداشته و استان بوشهر در قعر جدول جایگاه مدیریتی و نیروی انسانی توانمند در بخش نفت و گاز است.
بسیار زیبا بود من در صنایع نفتی خوزستان زمانی مشغول به کار بودم و میدیدم که در این استان تمامی ظرفیت نفت در خدمت مردم ان منطق بود هر چند در حق همان استان هم ظلم میشد ولی در خصوص استان بوشهر فاجعه است.الان که اکثر فازهای پارس جنوبی به بهره برداری رسیده است فنسهای پیرامونی کاملاً این فازها را محصور کرده است.
مسئولین استان بوشهر مخصوصاً استاندار محترم پیشنهاد شرکت شرکت توسعه نفت و گاز بوشهر را حتماً پیگیری بفرمائید
اتحاد و همدلی بین مسئولین و مردم استان نیست ، اگر نمایندگان استان به یک اجماع برسن و نسبت به استخدام و بکارگیری نیروهای بومی اراده و جدیت داشته باشن و به همراهی مردم این خواسته خودشون رو با شجاعت پیگیری کنن مطمئن باشید که اثر گذار خواهد بود ، نه اینکه تا یک مدیر غير بومی انتخاب شد بومی ها برای اینکه جای خودشون رو سفت کنن زیر پای هم استانی خودش رو خالی کنن این خواسته رو از فضای مجازی به فضای حقیقی منتقل کنید
اول اینکه اسم استان رو باید به خليج فارس تغیر داد این خودش باعث همدلی میشه وقتی میگیم استان خليج فارس یعنی کل استان یعنی از تنگستان و دشتستان تا گناوه و دیلم و عسلویه به مرکزیت خليج فارس ، نکته مهم دیگر این است که نمایندگان استان باید وفاق داشته باشن که متأسفانه وفاق و همدلی بین نمایندگان دیده نمیشه و راه نفاق رو انتخاب کردن ،برعکس نمایندگان استان فارس و خوزستان اونا برای اینکه بر پالایشگاه های استان ما مدیریت کنن مجبور به وفاق شدن ولی نمایندگان ما راه اختلاف رو در پیش گرفتن ، اختلاف نمایندگان استان باعث پایمال شدن حق جوانان تحصیلکرده استان شده ، نمایندگان استان باید این خواسته مردم و تحصیلکرده های استان رو با صدایی رسا و نطق آتشین به گوش مجلس برسانند تا اسم استان رو از زیر اسم مظلومیت در بیاریم