خلیج فارس:بعد از وجود یک مارمولک مرده در غذای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان، اخبار متعددی از وجود موجودات ریز و حشرات در غذای سلف دانشجویی منتشر شد. روز ۲۵ فروردینماه نیز وجود یک کرم ابریشم در غذای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز و حشره و پلاستیک در غذای دانشجویان دانشگاه بوعلی، مهر تأییدی بر بیکیفیتی غذای اغلب دانشگاهها شد. وجود حشرات و برخی جانوران در غذای دانشجویان دانشگاههای دولتی، عامل مهمی برای سلب اعتماد آنها به سلف دانشگاه است. مسئولان و متولیان غذای دانشجویی، این اتفاق را خیلی عادی و معمولی قلمداد میکنند، مثل اینکه پیدا شدن یک مارمولک در دیگ غذا طبیعی است و همیشه از این اتفاقات میافتد، اما با توجه به بودجه و هزینهای که دانشگاه برای تهیه غذا صرف میکند، آیا میتوان خیلی ساده از کنار این موضوع رد شد؟
به گزارش«خلیج فارس» به نقل از ایران، حسین امامعلیپور، مدیر کل دفتر طرح و برنامه سازمان امور دانشجویان درباره اینکه چرا کیفیت غذای دانشجویی در دانشگاههای دولتی هر روز تنزل پیدا میکند، میگوید: «سالیان سال است که یک روال در زمینه غذای دانشجویی دنبال میشود، بدین صورت که مسئولیت تغذیه دانشجویی از خرید وسایل و مواد غذایی گرفته تا پخت و پز به عهده خود دانشگاه است. در همه دانشگاهها نیز شرایط به همین شکل است.»
امامعلیپور در پاسخ به این سؤال که وجود موجودات یا حشرات در غذای دانشگاهی متوجه چه مسئولی است، بیان میکند: «من ۱۵ سال است در حوزه غذای دانشگاهی کار میکنم، بنابراین بر حسب تجربه میگویم، رستورانهای دولتی همیشه مشکل کیفیت غذا داشتهاند. وقتی نظارت کم باشد، این اتفاق رخ میدهد. متأسفانه ما کارشناسان ناظر در دانشگاهها برای کیفیت غذای دانشجویی نداریم. نظارتها، هم از بابت تغذیه و هم موضوعات بهداشتی خیلی بالا نیست. وقتی کنترل دقیق نباشد، پیمانکار مواد غذایی خوب تهیه نمیکند و اهمیتی به پخت غذا نمیدهد. متأسفانه خیلی مواقع کیفیت غذا به گونهای است که شاهد وجود موجوداتی در غذای سلف دانشگاهی هستیم.»
۲۰ درصد بودجه آموزشعالی صرف غذای دانشجویی
او درباره بودجه کل غذای دانشجویی توضیح میدهد: «نزدیک به ۱۲ همت صرف تغذیه آموزشعالی میشود که معادل ۲۰ درصد کل بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مربوط به غذای دانشگاههاست. از یک طرف با آن همه هزینه و دغدغههایی که مدیریت دانشگاهها دارند، متأسفانه آن رضایت و نتیجه خوشایند حاصل نمیشود و همچنان اکثر دانشجویان با غذای رستورانهای دولتی مشکل دارند.
وقتی کار دولتی باشد، یکسری مشکلات هم پیش میآید. از طرف دیگر اکنون دغدغه اصلی مدیریت دانشگاهها غذای سلف شده، در حالی که باید به وظایف مهمتری بپردازند. همچنین در سلفهای دانشجویی تنوع غذا وجود ندارد و اکثر دانشگاهها یک یا دو نوع غذا در یک وعده دارند و دانشجو مجبور میشود غذایی را که دانشگاه میدهد، مصرف کند.»
امامعلیپور با بیان اینکه چطور میتوان از این وضعیت خارج شد، میگوید: «موضوعی که ما پیگیر آن هستیم حضور و استفاده از توانمندی بخش خصوصی است، زیرا دانشگاههای دولتی با وضعیت نامطلوب مالی، توان تجهیز و بهروزرسانی آشپزخانه دانشگاه را ندارند. اکثر آشپزخانههای دانشگاههای دولتی تجهیزات بهروز ندارند که طبیعتاً همین مسأله در کیفیت، قیمت و رضایتمندی دانشجو تأثیر میگذارد.»
مدیر کل دفتر طرح و برنامه سازمان امور دانشجویان ادامه میدهد: «امسال، سال مشارکت بخش خصوصی است و مقام معظم رهبری نیز به اهمیت موضوع همکاری با بخش خصوصی تأکید کردهاند. بنابراین باید از توانمندی بخش خصوصی استفاده کنیم تا دانشجویان نسبت به غذای دانشگاه رضایت کافی داشته باشند.» او با اشاره به اینکه طرح الگوی نوین غذای دانشجویی به صورت آزمایشی در حال اجراست میگوید: «هماکنون الگوی نوین غذای دانشجویی در ۱۲ دانشگاه سراسر کشور به صورت آزمایشی در حال اجراست. طبق این طرح، رستورانهایی با نام مکمل در دانشگاهها داریم که در کنار رستورانهای دولتی قرار میگیرند. این رستورانها با هزینه بخش خصوصی است، نه پول دانشگاه دولتی. در رستورانهای مکمل، بیش از ۳۰ نوع غذا تهیه و تولید میشود.»
هر پرس غذای دانشجویی صد هزار تومان
مدیر کل دفتر طرح و برنامه سازمان امور دانشجویان درباره هزینه قابل پرداخت برای غذای رستورانهای مکمل توضیح میدهد: «قیمت یک پرس غذا به طور میانگین بیش از صد هزار تومان است، یعنی دولت به ازای هر پرس غذای دانشجویی صد هزار تومان هزینه میکند. در رستوران مکمل، بالاترین کمکهزینهای که داده میشود، ۶۰ هزار تومان است. یعنی هر غذایی که دانشجو سفارش بدهد ۶۰ هزار تومان از سوی دانشگاه پرداخت شده و مابقی توسط دانشجو داده خواهد شد.
به هر حال برخی از دانشجویان نیز بیبضاعت هستند که میتوانند با استفاده از رستورانهای مکمل حتی یک ریال هم هزینه نکنند. از مزایای رستورانهای مکمل میتوان به کیفیت و تنوع غذا اشاره کرد.» او توضیح میدهد: «در حال حاضر طرح الگوی نوین تغذیه دانشجویی در ۱۲ دانشگاه شروع شده و انشاءالله در تابستان امسال به ۴۰ دانشگاه برسد. به وسیله این طرح، هم تنوع غذا زیاد شده، هم تصدیگری دانشگاه حل میشود و هم رضایتمندی دانشجو حاصل خواهد شد.»
https://www.pgnews.ir/?p=249251