خلیج فارس: براساس گزارش تازه كميسيون صنايع و معادن مجلس از كيفيت اينترنت، سهم پهناي باند ناشناس در شبكه (ترافيكي كه سيستم فيلترينگ قادر به تشخيص پروتكل آن نيست) به حدود 25 درصد در حال حاضر رسيده است.
به گزارش خلیج فارس؛ اين بدان معناست كه بخش بزرگي از كاربران اينترنت در ايران براي اتصال به آنچه «اينترنت بينالملل» خوانده ميشود، از فيلترشكن استفاده ميكنند، چنانكه در همين گزارش مجلس نيز براساس «نظرسنجيهاي معتبر» نتيجه گرفته شده كه 64درصد از كاربران از ابزارهاي فيلترشكن يا ويپيان، استفاده ميكنند تا به پلتفرمهاي موردنظر خود دسترسي پيدا كنند.
اتفاقي كه آذري جهرمي، وزير پيشين ارتباطات از آن به عنوان «شكست فيلترينگ اينترنت» ياد كرده و مينويسد: «اين يعني ناكارآمدي و شكست براي فيلترينگ. اين يعني ناآگاهي حكمراني از حتي نوع بخش بزرگي از ارتباطات بينالملل و افزايش تهديدات سايبري عليه منافع ملي.»
گزارش مجلس با استفاده از نتايج آخرين گزارش نهادهاي بينالمللي در سال 2022 عنوان كرده كه از بين 193 كشور ايران در رتبه 91 در شاخص كيفيت اينترنت قرار گرفته. اين رتبه نسبت به دو سال پيش، دو رتبه بدتر شده است. در بين 47 كشور آسيايي نيز ايران رتبه 27 را دريافت كرده است.
كميسيون صنايع و معادن مجلس در اين گزارش اثرات منفي ديگري در استفاده از فيلترشكنها در شبكه اينترنت ايران عنوان كرده است. نشت، پايين آمدن پهناي باند، مخاطرات امنيتي براي مردم و شبكه ارتباطي و قرار گرفتن اطلاعات كاربر در معرض دسترسي هكرها از اثراتي است كه موج استفاده از فيلترشكنها در اينترنت ايران بهجاي گذاشته است.
در چند ماه اخير زيان احتمالي كسب و كارهاي اينترنتي كه به دليل اختلال در اينترنت به وجود آمده، محل مناقشه بخش خصوصي و دستگاههاي متولي در دولت بوده. اين درحالي است كه انتظار ميرود با توجه به هدفگذاري براي رشد سهم اقتصاد ديجيتال در برنامه هفتم توسعه، در گام نخست درخصوص چنين مصاديقي تعيين تكليف شود.
به گفته كميسيون صنايع و معادن مجلس، عدم پاسخگويي شفاف، اتخاذ رويكردهاي بعضا مبهم، تشتت حكمراني در سطح ملي و وجود متوليان متعدد موجب افزايش نارضايتي كاربران و به ويژه اخلال در بازار كسب و كارهاي اينترنتي شده است.
ميتوانيم بساط فيلترشكن فروشي را جمع كنيم
عيسي زارعپور، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات كه عملكرد وزارتخانه تحت مديريت او، در يك سال گذشته با انتقادها حتي از طرف رسانههاي اصولگرا مواجه بوده، در جريان قرائت گزارش كميسيون صنايع و معادن مجلس از كيفيت اينترنت مدعي شد كه «ميتوانيم بساط فيلترشكن فروشي را جمع كنيم. البته آرزو ميكنم هيچ ايراني براي هيچ نيازي سراغ فيلترشكن نرود و برنامه خود را براي اين موضوع عرض خواهم كرد.»
زارعپور عنوان كرده كه يكي از چالشها «مراكز تصميمگيري زياد است كه باعث بار در شبكه شده است.» او اشاره نكرده كه «اين مراكز» چه سازمانهايي هستند و چگونه قدرت دخالت در اموري كه مرتبط با وزارت ارتباطات است را پيدا كردهاند؟
بخش مهم از اظهارات وزير آنجا بود كه گفت؛ «ما در وزارت ارتباطات آمادگي داريم تا با مركز ملي فضاي مجازي همكاري كنيم و ليستي را از سرويسهايي كه حاكميت ملي ما را خدشهدار نميكنند، تهيه كنيم و اسامي كه دوستان از اين سرويسها اسم آوردند (يوتيوب، توييتر و گوگل پلي) در ليست ما هست كه بتوانيم آنها را باز كنيم.»
https://www.pgnews.ir/?p=4185