خلیج فارس: معاون وزارت بهداشت و سخنگوی پویش نوروزی «نه به تصادف» در پاسخ به این انتقاد که با تاکید بیش از حد به اشتباهات انسانی سعی دارید بار مسوولیت را از دوش نهادهای مسوول برداشته و تقصیر این تصادفات را بیشتر متوجه مردم و رانندگان بداند، گفت: «من این انتقاد را میپذیرم ولی با توجه به مدت اجرای مرحله اول پویش نه به تصادف که در بازه اول اسفند تا ۱۵ فروردین بوده، باید پرسید که آیا در این مدت جادههای ما درست شده؟ خودروها تغییری کرده؟ آیا قوانین رانندگی یا جریمههای رانندگی تغییر کرده؟ هیچ کدام از این تغییرات در این مدت اتفاق نیفتاد و بنابراین، در این بازه زمانی و در کوتاهمدت، توصیه به احتیاط در رانندگی، تنها بخش قابل توجه هشدار بود.
به گزارش خلیج فارس؛ دکتر علیرضا رییسی در یک برنامه تلویزیونی افزود: کاهش آسیب در حوادث رانندگی ۴ ضلع دارد و شامل جاده، خودرو، قوانین و جریمههای بازدارنده و در نهایت، فرهنگ رانندگی است. امروز در ایران پهناور و در جادههایمان و در میان راههای کوهستانی و غیر کوهستانی بسیار طولانی، بیش از ۳ هزار نقطه حادثهخیز داریم که بیش از ۳۰ درصد تصادفات منجر به فوت، در این ۳ هزار نقطه اتفاق میافتد و قرار است در برنامه بلندمدت، وزارت راه به همراه پلیس راهور این نقاط شناسایی شده را مرتفع کند.
وی افزود: اما در مورد خودرو میتوانم بگویم که هیچ امیدی به خودروسازان برای اصلاح ایمنی خودروها ندارم و هیچ کسی هم زورش به خودروسازان و مافیای خودروسازی نمیرسد و اگر کسی ادعا کند زورش به صنعت خودروسازی میرسد، پشیمان خواهد شد. بیش از ۶۵ درصد فوتیهای تصادفات، سر صحنه است و این عدد نشان میدهد که خودرو به حدی از نظر ایمنی ضعیف است که سرنشینان با یک برخورد در جاده از بین میروند. خودروها در حدی ناایمن است که حتی در رانندگی با سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت هم، برخورد خودرو با مانع، جان سرنشینان را به خطر میاندازد.
وی خاطرنشان کرد: اما قوانین یا جریمههای بازدارنده، مهمترین ضلع برای کاهش آسیب حوادث رانندگی است. در خیلی از کشورهای دنیا، با وجود آنکه جادهها و خودروهای آنچنانی هم ندارند، آمار فوت و جراحات تصادفاتشان بسیار پایین است چون در این کشورها، جریمهها بسیار بازدارنده و معادل ۲۰ میلیون تومان علاوه بر توقیف دوساله گواهینامه و در مواردی هم، محرومیت از بعضی خدمات اجتماعی است ولی در کشور ما، جریمه سرعت غیرمجاز، معادل قیمت دو بسته چیپس است.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: به همین دلیل به مردم میگوییم حداقل با این خودروهای ناایمن، رانندگی با احتیاط داشته باشند چرا که رانندگی با سرعت غیرمجاز و جان باختن افراد در اثر تصادف با چنین خودرویی، مشابه قتل است. امروز اگر از افراد بپرسید که آیا در میان نزدیکانشان، سابقه تصادف و جراحت یا حتی فوت ناشی از تصادف و حوادث رانندگی دارند، حتما جواب مثبت میشنوید.
https://www.pgnews.ir/?p=250801
4 نظر
ای لعنت به خودروسازان چقد پول میخواین؟ سیرمونی ندارین؟ شاید هم مسئله پول نباشه مسئله چیز دیگری باشه ما خبر نداریم
حاضرن مردم کشته بشن و ناقص بشن ولی خوردری با کیفیت وارد نکنن ، اصلا پویش نه به تصادف شعارش معنی نمیده شعارش یعنی اینکه مردم مقصرن شما فرض بگیرید خودوری تویوتا پرادو یا ماکسیما یا هیوندای با سرعت ۱۸۰ تا تصادف کنه ولی پژو و سمند و پراید فقط با سرعت ۱۲۰ تا بعد خسارت به جامانده رو مقایسه کنید ، راننده در تصادف مقصره ولی در خسارت مقصر نیست در خسارت دولت و شرکت سایپا و ایرانخودرو و کسانی که به اینا مجوز تولید میدن مقصر هستن
شما زورتون به کی میرسه؟
زورتون به مافیای سکه و طلا میرسه؟
زورتون به مافیای شکر و روغن میرسه؟
فقط زورتون به مردم بیچاره میرسه
کی حریف امثال میرسلیم میشه