خلیج فارس: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: کشاورزی در استان بوشهر، معیشتی شده است و کشاورزان استان قادر به تامین مناسب مایحتاج زندگی خود نیستند.
به گزارش خلیج فارس؛ مرتضی بحرانی در میزگرد چالشها و فرصتهای شیلات و نخیلات در دفتر ایسنای استان بوشهر، بیان کرد: درگذشته نهچندان دور، نخلداران استان بوشهر با فروش محصول خرمای خود میتوانستند زندگی و معاش خود را تامین کنند، ولی امروز این قابلیت وجود ندارد. در سالهای گذشته، یک نخلدار با فروش محصول فقط ۳۰ نخل خود قادر بود یک خانه مسکونی بخرد، در حال حاضر با ۳۰ برابر این مقدار نخل، قادر به تامین مایحتاج روزانه خود هم نیست.
توسعه نخیلات در استان متوقف شده است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به اینکه توسعه نخیلات در استان متوقف شده است، گفت: باید برای این کار سرمایه در گردش در اختیار نخلداران قرار گیرد که در سه سال گذشته این موضوع محقق نشده است.
وی ادامه داد: در دولت چهاردهم با رایزنیهای استاندار با پتروشیمیهای مستقر در منطقه عسلویه برای انتقال حساب این شرکتها به بانکهای استان بوشهر این امکان فراهم میشود تا سرمایه ثابت و سرمایه در گردش کشاورزان و شرکتهای فرآوری محصولات خرما فراهم شود.
بحرانی با بیان اینکه در حال حاضر ۳۸هزار هکتار نخیلات در استان بوشهر وجود دارد، افزود: امسال بیش از ۱۹۰ هزار تن محصول خرما در استان بوشهر تولید شده که این میزان در سال گذشته ۱۶۰هزار تن بوده است. ۸۰ درصد این محصول استراتژیک، از نوع خرمای کبکاب بوده است.
وجود آفتها از مشکلات عمده نخلداران است
وی کمبود آب و وجود آفتهای گوناگون را از مشکلات عمده نخلداران استان دانست و گفت: با توجه به کمبود بارش در استان و کشور، به ناچار باید به سمت روش نوین آبیاری برویم و روش غرقابی را پشت سر بگذاریم. اکنون در ۳۸ هزار هکتار سطح زیر کشت نخیلات فقط در ۱۰۰۰ هکتار آبیاری نوین اجرا میشود. البته روش نوین آبیاری در ۴۰۰۰ هکتار دیگر آغاز شده است.
رئیس جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به موضوع تغذیه، بیان کرد: این مسائل باعث می شود نخلها مستعد بیماری و آفت شوند. بهطور ویژه، آفت سوسک سرخرطومی و سوسک چوبخوار بیشترین آسیب را به نخلها وارد میکنند.
وی اظهار کرد: مشکل عمدهای که در بحث صادرات داریم، این است که رقم کبکاب یک رقم خاص است که یک بازار خاصی برای خود دارد که گسترده نیست. بیشتر مشتریها، خرماهایی را میپسندند که خشک باشد و به دست نچسبد و به راحتی بتوانند مصرف کنند و راحت نگهداری شود.
بحرانی بیان کرد: خرماهایی که شیره داشته باشند بازارپسندیشان کم است.
وی یکی دیگر از مهمترین معضلات صادرکنندگان خرما را سرمایه در گردش دانست و گفت: با توجه به مشکلات کمبود آب در استان بوشهر، بیشتر بهدنبال توسعه گلخانهای کشاورزی بویژه فضای ساحلی در کنار سواحل دریا هستیم، تا به جای توسعه افقی، شاهد توسعه عمودی باشیم.
او با اشاره به اینکه با توجه به این مشکلات، ما قدرت انتخاب نداریم، افزود: باید به سمت توسعه گیاهان شوریپسند و الگوی کشت جدید برویم، زیرا منابع موجود اجازه تصمیمگیری بهجز این کار را به ما نمیدهند.
بحرانی با بیان اینکه در استان بوشهر پرورش خاویار و آمار صید غیرمجاز نداریم، گفت: اعتبارات حوزه کشاورزی در استان فقط ۲۰۹ میلیارد تومان است که ۵۰ درصد آن مربوط به حوزه شیلات است.
ضریب مکانیزاسیون در حوزه کشاورزی و شیلات کم است
وی با اشاره به اینکه ضریب مکانیزاسیون در حوزه کشاورزی و شیلات استان بوشهر بسیار اندک است، افزود: در حوزه پرورش میگو امکانات زیرساختی دولتی نداریم و بیشتر در بخش خصوصی این اتفاق افتاده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر بیان کرد: برای تغییر ساختارهای سنتی و مکانیزه شدن حوزه کشاورزی نیاز به عوامل متعددی بهجز سرمایه ثابت و سرمایه در گردش داریم که مهمترین آن، بحث تامین برق است که ناترازی انرژی در کشور این چالش را دوچندان کرده است.
بحرانی با بیان اینکه در سفر رئیس جمهوری به استان بوشهر قرار است تمهیدات جدیدی اندیشیده شود، گفت: تغییر گونههای نخل، از گونههایی که اکنون وجود دارند به سمت گونههای پربازده یا گونههایی که بازارپسندی بیشتری داشته باشند، از جمله برنامههایی است که با اجرای آن میتوان برای باغداران رغبت بیشتری ایجاد کرد.
وی افزود: افزایش توان مالی سیستم و راهنمایی برای نخلداران، برنامههایی است که در بحث مبارزه با سوسکها و آفتها و آگاهیبخشی میشود به شیوههای مختلف اجرا کرد.
سود بانکی باعث ورشکستگی سرمایهگذاران میشود
یکی از نخلداران و مالکان کارخانه فرآوری خرمای استان بوشهر نیز در این نشست گفت: مهمترین معضل فعلی ما کمبود سرمایه ثابت و سرمایه در گردش است که با تسهیلات نزدیک به ۳۰ درصدی بانکهای استان به تدریج باعث ورشکستگی سرمایهگذاران خرما در استان میشود.
عوض آرمات ادامه داد: سرمایه ثابت و در گردش فعلی برای کارخانه فرآوری خرما در حال حاضر به ترتیب یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون و چهار میلیارد تومان است. من تعهد اشتغال ۱۳ نفر را دارم.
وی با اشاره به اینکه با این میزان سرمایه بیش از سه برابر تعهد خود، برای حدود ۴۰ نفر اشتغالزایی مستقیم ایجاد کردهام، اضافه کرد: با این میزان سود بانکی ذره ذره در حال آب شدن هستیم و اگر دولت به داد ما نرسد همه این کارخانههای فرآوری و بستهبندی خرما تعطیل میشوند.
صنعت میگو باید مکانیزه شود
اولین پرورشدهنده میگو در استان بوشهر نیز در این نشست، با بیان اینکه آخرین بار در ابتدای دهه ۹۰ به صنعت پرورش میگو اعتبار تزریق شد، گفت: صنعت میگو بهعنوان یک صنعت ارزآور باید از حالت سنتی خارج و مکانیزه شود و این تغییر ساختار نیاز به سرمایهگذاری دولت در این صنعت دارد.
ماندنی هوشنگی ادامه داد: برای تحول در صنعت میگوی کشور چند پیشنهاد مشخص وجود دارد که در صورت اجرایی شدن آنها، ایران میتواند سهم عمدهای در بازار جهانی میگو داشته باشد. نخستین پیشنهاد، ایجاد یک کارگروه تخصصی در تمام کشور با حضور متخصصان این صنعت است که بهصورت هماهنگ در همه استانهای ساحلی کشور پیاده شود. پیشنهاد دیگر، تغییر ساختار از استخرهای خاکی و سنتی به استخرهای لاینری و مکانیزه است.
وی یک پیشنهاد دیگر را اضافه کردن استخرهای جزیره شیف غربی به منطقه آزاد بوشهر بهعنوان دهانه ورودی بازارهای جهانی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس دانست و گفت: با توجه به اینکه مناطق آزاد دارای معافیت صادرات و واردات است، صنعت میگو میتواند در دنیا حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. یک پیشنهاد هم استفاده از جزایر خلیج فارس و واگذاری زمینهای این جزایر برای پرورش میگو است که هم باعث حفظ و نگهداری، مسکونی شدن و هم تجاری شدن آنها می شود.
او ایجاد اسکله یخچالی برای صادرات آبزیان، بویژه میگوی پرورشی در استان بوشهر را یکی از ضروریترین زیرساختهایی دانست که میتواند سهم بهسزایی در صادرات میگو و سایر آبزیان کشور داشته باشد.
در این میزگرد، تعدادی از پیشکسوتان حوزه نخیلات و شیلات استان مشکلات، دغدغهها، پیشنهادها و انتقادهای خود در حوزه کشاورزی استان را بیان کردند و خواستار توجه جدیتر دولت به دو محور اساسی توسعه استان بوشهر شیلات و نخیلات شدند.
منبع: ایسنا