خلیج فارس: «بوشهر بانو» که در بردارنده گفتوگوی تفصیلی سیدقاسم یاحسینی در باب زنان باستان بوشهر است با تدوین و نگارش الهام بهروزی، نویسنده و روزنامهنگار جنوبی راهی بازار نشر میشود.
به گزارش خلیج فارس؛ سیدقاسم یاحسینی در این باره به خبرگزاری کتاب ایران در بوشهر گفت: این کتاب کاری مشترک با الهام بهروزی، نویسنده جنوبی است که قرار است در چند جلد منتشر شود؛ جلد اول آن در معرفی و جایگاه زنان بوشهر در عصر باستان در فاصله ماقبل تاریخ تا سقوط ساسانیان و برآمدن اسلام نوشته شده است.
این مورخ ادامه داد: برای نخستین بار است که در این حوزه کار مستقلی دارد انجام میشود. در نگارش این اثر دو ابتکار دیده میشود؛ یکی سوژه کتاب است که تاکنون کسی در این زمینه مفصل کار نکرده بود و دیگری، محتوای کتاب در قالب یک گفتوگوی تفصیلی و جامع با الهام بهروزی به زبان و روایتی ساده تهیه و تنظیم شدهاست که بخشی از این گفتوگو بهصورت تلفنی و بخشی دیگر در واتسآپ انجام شده است.
به گفته وی، در «بوشهر بانو» تلاش کردیم تا با استفاده از تاریخ، اسطورهشناسی، باستانشناسی، فرهنگ عامه، زبانشناسی و خاطرات شفاهی من (یاحسینی) شمهای از جایگاه، وضعیت و تاریخ زنان استان بوشهر خصوصاً در دشتستان، کنگان، جم و بوشهر را مورد بررسی و شناسایی قرار بدهیم.
نویسنده کتاب «سرآغاز آموزش نوین دختران در بوشهر» افزود: یکی از نقاط برجسته این گفتوگو، سادگی و دوری از تخصصی کردن مباحث است و کوشیدهشده در هر بخش از اینگفتوگو، یکی یا دو تا منابع معتبری که که در آن بحث بهوجود آمده، معرفی شود. برای مثال، در قسمتی که در باب زنان ایلامی گفتوگو شده یا ایزدبانوی آناهیتا، منابعی در این زمینه معرفی شده است.
یاحسینی تاکید کرد: مخاطب این کار، هم مخاطب خاص و هم مخاطب عام است؛ چون زبانی که بهروزی برای نوشتن این اثر انتخاب کرده، زبانی ساده و روان است تا برای مخاطب جذاب و قابل فهم باشد. در واقع، این اثر که مصور است با رویکردی ترویجی و ژورنالیستی در بابا تاریخ نوشته شده است که بهزودی از سوی نشر «هامون نو» راهی بازار کتاب خواهد شد.
بوشهر بانو؛ روایتی ساده از زنان بوشهر در عهد باستان
نگارنده «بوشهر بانو» نیز در خصوص چگونگی نوشتن این اثر به ایبنا گفت: اوایل دیماه، در گفتوگوی تلفنی که با آقای یاحسینی داشتم، از نگارش کتابی تخصصی به نام «چهل تکه زنان در بوشهر» خبر داد که در پنج سال اخیر مشغول مطالعه و پژوهش در باب آن بوده است. حاصل مطالعات وی در حوزه زنان جنوبی از عهد باستان تا امروز، این کتاب کاملاً مستند شده که به زودی راهی بازار خواهد کرد. در این میان، درخواست کردم که گفتوگویی در این باب داشته باشیم که همین گفتوگو، سرآغاز شکلگیری کتاب مستقل دیگری به نام «بوشهر بانو» شد که در همکاری مشترک با آقای یاحسینی پا به عرصه هستی گذاشت.
الهام بهروزی افزود: این کتاب بازتابی از جایگاه زنان جنوب در عهد باستان است که در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و… با روایت شفاف و بدون تکلف آقای یاحسینی در چند بخش و در حدود ۱۲۰ صفحه ترسیم شده است. وی در خصوص این تجربه همکاری با سیدقاسم یاحسینی بیان کرد: آقای یاحسینی، یکی از پرکارترین، باتجربهترین و بیادعاترین مورخ اجتماعی است که بهواسطه نگارش آثار فاخر، دین بزرگی بر تاریخ و فرهنگ بوشهر و زنان این سامان دارد. حقیقتاً نگارش این کتاب را مدیون او هستم، چون در زمینه انتشار کتاب همواره با وسواس زیادی پیش میرفتم اما این کار، باعث شد که عزمم را برای ورود به دنیای کتاب جدیتر کنم، چون خود سوژه برایم بسیار جذاب بود و تلاش کردم با سوالاتی ساده، گفتوگو را برای مخاطب دلنشین کنم که خوشبختانه با نمود زیرپوستی طنز در بخشی از توضیحات آقای یاحسینی و عجول بودن من در گرفتن پاسخ قانعکننده نتیجه کار رضایتبخش شده است.
این روزنامهنگار جنوبی در خصوص دومین کتابش که «گپ و گفتی سی بوشهر» نام گرفته و بهزودی با مقدمهای از سیدقاسم یاحسینی به همت یکی از ناشران بومی راهی بازار کتاب خواهد شد، توضیح داد: این کتاب نیز دربردارنده مجموعهای از گفتوگوهای من در خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با مورخان، نویسندگان و مترجمان جنوبی در باب بوشهر و خلیج فارس است که در این سالها منتشر شدهاند. «گپ و گفتی سی بوشهر» هماینک در دست تدوین است و احتمالاً ابتدای سال ۱۴۰۴ راهی بازار کتاب خواهد شد.