خلیج فارس:نتیجه مطالعهای تازه نشان میدهد افراد مسنی که از رژیم مدیترانهای کم کالری پیروی کرده و دست کم شش روز در هفته ورزش میکنند تا پایان سال عضله سازی کرده و مقدار قابل توجهی از چربی بدن خود را از دست داده اند و بخش زیادی از آن را به مدت سال حفظ کردند.
به گزارش«خلیج فارس» به نقل از فرارو، این مطالعه نشان میدهد که یک رژیم مدیترانهای کنترل شده با کالری به همراه ورزش به سادگی باعث کاهش وزن نمیشود. این امر منجر به توزیع مجدد ترکیب بدن از چربی به ماهیچه میشود. علاوه بر از دست دادن چربی کلی بدن شرکت کنندگان در این مطالعه چربی خطرناک احشایی شکم را از دست دادند چربیای که میتواند منجر به دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی شود. در حالی که یافتههای مطالعه جدید غافلگیر کننده نیست مزایای رژیم غذایی و ورزش را بیشتر به ما نشان میدهد.
چربی احشایی دیده نمیشود و پشت ماهیچههای معده، اندامهای اطراف در اعماق شکم قرار دارد. به گفته کلینیک کلیولند اگر چربی احشایی حدود ده درصد از کل توده چربی بدن شما باشد مقداری طبیعی و سالم است. با این وجود، چربی بیش از حد احشایی میتواند التهاب ایجاد کند و به بیماری مزمن دامن بزند. دکتر والتر ویلت محقق برجسته تغذیه و پروفسور اپیدمیولوژی و تغذیه در دانشگاه هاروارد میگوید: “این مطالعه تایید میکند که ما میتوانیم وضعیت متابولیک خود را عمیقا تغییر دهیم”. او که در مطالعه انجام شده نقش نداشته میگوید: “ما اکنون باید یک محیط و منابع حمایتی برای کمک به افراد برای ایجاد این تغییر فراهم کنیم، زیرا این به نفع افراد و جامعه به عنوان یک کل است”.
این تحقیق بخشی از یک کارآزمایی بالینی تصادفی هشت ساله در اسپانیا است که در آن ۲۳ مرکز تحقیقاتی در آزمایشی نقش داشتند تا مشخص شود که چگونه رژیم غذایی و ورزش میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را در مردان و زنان بین ۵۵ تا ۷۵ سال کاهش دهد. همه ۶۸۷۴ شرکت کننده در این کارآزمایی افراد شرکت کننده دچار اضافه وزن و یا چاق و مبتلا به سندرم متابولیک فشار خون بالا، قند خون بالا، کلسترول تغییر یافته و چربی اضافی در اطراف کمر بودند. نتیجه مطالعه تازه روز چهارشنبه در ژورنال JAMA Network Open منتشر شد و نتایج یک و سه ساله را در جمعیتی متشکل از ۱۵۲۱ نفر بررسی کرده که برای تعیین سطح چربی احشایی تحت بررسی قرار گرفتند.
از نیمی از آن گروه خواسته شد که رژیم مدیترانهای با کاهش ۳۰ درصدی کالری و محدود کردن مصرف شکر افزوده، بیسکویت، نان و غلات تصفیه شده، کره، خامه، گوشتهای فرآوری شده و نوشیدنیهای شیرین شده را دنبال کنند. از همان گروه نیز خواسته شد تا تمرینات هوازی خود را به مرور زمان با پیاده روی ۴۵ دقیقه یا بیشتر در روز همراه با تمریناتی برای بهبود قدرت، انعطاف پذیری و تعادل افزایش دهند که همگی برای پیری بسیار مهم هستند.
مشخص شد زمانی که شرکت کنندگان کالری را کاهش میدادند هم توده بدون چربی و هم توده چربی را از دست داده بودند. هنگامی که ورزش را اضافه میکردند این کار به محافظت از توده بدون چربی کمک میکرد به خصوص اگر تمرینات مقاومتی را برای عضله سازی اضافه کرده بودند. به طور کلی ایده آل از دست دادن چربی حفظ عضلات است. به سایر شرکت کنندگان در طول جلسات گروهی دو بار در سال توصیههای عمومی ارائه شد و به عنوان گروه کنترل برای مطالعه عمل کردند.
در پایان یک سال افرادی که از رژیم مدیترانهای با کالری پایین پیروی کرده و ورزش کرده بودند مقدار متوسطی از چربی بدن خود را در طول سال اول از دست دادند، اما این میزان به طور قابل توجهی بیش از میزان از دست دادن چربی در گروه کنترل بود. با این وجود، گروه دنبال کننده رژیم غذایی مدیترانه مقداری از چربی را در سالهای دو و سه به دست آورد، زیرا توصیههای غذایی و حمایتی برای آنان حذف شد. مقدار کمتر چربی بدن از دست رفته توسط گروه کنترل در طول سه سال ثابت باقی ماند.
مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانهای میتواند خطر ابتلا به دیابت، کلسترول بالا، زوال عقل، از دست دادن حافظه، افسردگی و سرطان سینه را کاهش دهد. این رژیم که بیشتر یک سبک غذا خوردن است تا رژیم غذایی محدود، با استخوانهای قوی تر، قلب سالمتر و عمر طولانیتر نیز مرتبط است.
این رژیم غذایی پخت و پز ساده و مبتنی بر گیاهان را شامل میشود و در هر وعده غذایی میوهها و سبزیجات، غلات کامل، لوبیا و دانهها با مقداری آجیل را میگنجاند و تاکید فراوان آن بر روی مصرف روغن زیتون فرابکر است. چربیهای غیر از روغن زیتون مانند کره به ندرت در این رژیم غذایی مورد مصرف قرار میگیرد. در این نوع از رژیم غذیای گوشت قرمز معمولا صرفا برای طعم دادن به غذا استفاده میشود. در این رژیم غذایی خوردن ماهی سالم و روغنی که مملو از اسیدهای چرب امگا ۳ است توصیه میشود در حالی که تخم مرغ، لبنیات و مرغ در مقادیر بسیار کمتر از رژیم غذایی سنتی غربی مصرف میشوند.
تعاملات اجتماعی در طول وعدههای غذایی و ورزش سنگ بنای سبک مدیترانهای غذا خوردن هستند. تغییرات سبک زندگی که بخشی از رژیم غذایی است شامل غذا خوردن با دوستان و خانواده، معاشرت در وعدههای غذایی، خوردن آگاهانه غذاهای مورد علاقه و هم چنین حرکت آگاهانه و ورزش هستند.