خلیج فارس: در پی انتشار جوابیه دانشگاه خلیج فارس پیرامون افت رتبه دانشگاه در رتبه بندی بین المللی تایمز، یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه به نقد این پاسخ پرداخته که در ادامه می خوانید:
در ابتدا باید از اینکه مسئولین دانشگاه پذیرفتهاند در برخی شاخصها مانند کیفیت پژوهش و ارتباط با صنعت افت وجود داشته است و نیاز به آسیبشناسی و بازنگری در سیاستگذاریها دارد، تشکر نمود.
همچنین اینکه تلاش شده پاسخ در قالب اعداد و شاخصها داده شود خود گام رو به جلویی است. هرچند نوع تفسیر اعداد و واقعیت اتفاق افتاده متفاوت از ادعاهای مطرح شده است.
در متن پاسخ نوشته شده تاکید بر ارتقای رتبه دانشگاه شده است و برای این تایید 3 مورد را ذکر کردهاند:
1-افزایش رتبه دانشگاه در میان دانشگاههای جامع از 21 در سال 2024 به 16 در سال 2025
2- تقدیر وزارت علوم از رتبه دانشگاه در سال 1402
3- کسب رتبه در جشنواره شهید رجایی
پاسخ این سه مورد به تفصیل و با ارجاع به منابع معتبر داده میشود:
مورد اول: با مراجعه به سایت موسسه تایمز (www.timeshighereducation.com) می توان تمامی اعداد و شاخصها و رتبه دانشگاهها را دریافت کرد که در دسترس عموم نیز قرار دارد. از این رو بیان ارتقای رتبه دانشگاه بوشهر در حالی که به راحتی می توان با بررسی اعداد آن را زیر سوال برد، اقدام عجیب و غیرقابل باور از سوی یک نهاد علمی است.
بزرگواران تاکید کرده اند رتبه در میان دانشگاههای جامعه صعود کرده است، حال آنکه رتبه کلی دانشگاه خلیج فارس در تایمز طی سالهای 2024 و 2025 تغییری نداشته و رتبه 1200الی 1500 است.
اما چگونه اعداد 16 و 21 از محاسبات دوستان استخراج شده و به عنوان ارتقا به مخاطبان ارائه گردیده است؟
برای پاسخ کاری راحت اما غیرعلمی انجام شده است! صرفا دانشگاه های جامع را که دارای رتبه بالاتر هستند شمارش شده، بدون توجه به این نکته که چند دانشگاه هم رتبه ما هستند! و این دانشگاه ها از لحاظ شاخصها در مقایسه با ما در چه جایگاهی هستند!
در سال 2025 تعداد 7 دانشگاه جامع: لرستان، رازی، شهید چمران اهواز، شهرکرد، مراغه، مازندران و یزد از رتبه تایمز 1000 تا 1200 به رتبه 1200 تا 1500 نزول کردهاند و چون این دانشگاهها در رتبه مشابه دانشگاه خلیج فارس قرار گرفته اند، از لیست شمارش حذف شدند!
برای همین لازم است با توجه به قرار گرفتن 14 دانشگاه جامع در رتبه 1200 تا 1500، برای مقایسه این دانشگاهها سراغ شاخصها برویم.
در انتهای این پاسخ، لیست کامل دانشگاهای ایران به همراه عدد شاخص آنها آورده شده است. برای همین به راحتی می توان دید که درست است اکثر دانشگاههای ایران در شاخص ها افت کرده و حتی رتبه برخی در تایمز نزولی شده، اما افت رتبه دانشگاه خلیج فارس در شاخص های مختلف بسیار زیاد است متاسفانه باز تاکید می شود، بترین راه برای تحلیل مقایسه دانشگاه های جامع ایران در هر شاخص است که مشخص می کند ما در چه جایگاهی قرار داریم.
به جدول زیر توجه فرمایید:
مورد دوم: در گزارش اولیه اشاره به افت رتبه دانشگاه در سال 2025 (معادل 1403) شده است که مبنای آن رتبه بندی تایمز بود که حدود 5 ماه پیش اعلام شده است.
حال آنکه تقدیر وزارت علوم در سال 1402 مربوط رتبه بندی سال 1401 ISC است ( لینک خبر: https://pgu.ac.ir/fa/news/2467) و با مراجعه به سایت ISC (رتبه بندی دانشگاههای جهان اسلام) قسمت روش شناسی متوجه می شوید که برای محاسبه رتبه دانشگاهها در سال 1401 براساس دادههای مربوط به سالهای 1397-1399 است و لذا این دستاورد هیچگونه ارتباطی با دوران مدیریت فعلی دانشگاه ندارد و احتمالا در آینده نزدیک هنگامی که دادههای مربوط به سالهای اخیر به این رتبهبندی وارد شود باید انتظار افت شدید رتبه دانشگاه در این رتبهبندی نیز خواهیم بود (در گزارش اولیه توضیح داده شد که در رتبهبندی تایمز، رتبه سال 2025 دانشگاهها بر مبنای دادههای سالهای 2022 (معادل 1400) و 2023(معادل 1401) است.)
برای نمونه و در نقد گفته مسئولان دانشگاه، انتهای این مطلب لیست کامل شاخصهای محاسبه شده توسط تایمز برای دانشگاههای ایران آورده شده است که می توان این دانشگاه را با هر دانشگاه دیگری مقایسه نمود.
مورد سوم: درخصوص کسب رتبه در جشنواره شهید رجایی، ضمن تبریک به مسئولین دانشگاه باید به این نکته اشاره کرد که این جشنواره هیچگونه ارتباطی با رتبهبندیهای معتبر دانشگاهها ندارد. این جشنواره توسط سازمان اداری و استخدامی کشور هر سال انجام می شود و صرفا بر مبنای تحول اداری دستگاههای اجرایی و با هدف ارتقای کیفیت خدمتگذاری به ملت بنا نهاده شده است (اطلاعات بیشتر در: https://B2n.ir/f46851). لذا برگزیده شدن در این جشنواره هیچگونه سنخیتی با کسب رتبه در رتبهبندیهای معتبری که مبنای آنها آموزش، پژوهش و ارتباط با جامعه و صنعت است، ندارد.
گواه آن نیز لیست دانشگاههای برگزیده این جشنواره در سال 1403 است: دانشگاههای بینالمللی امام خمینی(ره) (رتبه 45 در ISC و 800-1000 در تایمز)، تربیت مدرس(رتبه 6 در ISC و عدم حضور در تایمز)، خلیج فارس(رتبه 38 در ISC و 1200-1500 در تایمز)، دانشگاه رازی(رتبه 13 در ISC و 1200-1500 در تایمز) و صنعتی اراک (رتبه 83 در ISC و عدم حضور در تایمز).
با مقایسه ساده رتبه این دانشگاهها می توان دید که جشنواره شهید رجایی در فضایی کاملا متفاوت با رتبه بندی دانشگاه ها و با اهداف دیگری برگزاری می گردد.
در پایان مجدد این نکته تاکید میگردد که هم در گزارش اولیه و هم در این پاسخ هیچگونه اهداف سیاسی و یا مغرضانه دنبال نشده است و صرفا به عنوان یک هشدار جدی برای از دست رفتن جایگاه تنها دانشگاه جامع استان این متنها نگاشته شده است. امید آن است که مسئولین دانشگاه به جای کتمان واقعیتهای عیان و مستند به چارهاندیشی پرداخته و رویکردهای مدیریتی متفاوتی در پیش گیرند.
امضاء محفوظ
در این زمینه
16 نظر
دم خروس زد بیرون
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه خلیج فارس برداشته کار خودش رو نقد کرده.
خب عزیزم تو که اینقد خوب نقد میکنی، مقاله و کتاب و صنعت رو دریاب تا رتبه دانشگاه بره بالا.
بالا و پایین شدن رتبه دانشگاه به تلاش شما و همکارانتون بستگی داره.
کمکاری خودت رو فرافکنی کردی عزیزم
چرا شورای صنفی از حیثیت دانشگاه دفاع نمیکنه؟
ببین داره میگه تلاش نکردین رتبه ریخته پایین!!!
نظری نداره شورای فخیمه صنفی؟؟؟
درود
نویسنده محترم
در پارگراف آخر ادعا شده که هیچ هدف سیاسی ندارید.
اگر هیچ هدف سیاسی ندارید پس چرا صرفاً بحث مدیریت در دو دوره رو بررسی کردید؟!
آیا افت کیفیت فقط به شاخص مدیریت دانشگاه بستگی دارد؟؟؟
قضاوت رو به مخاطبین واگذار میکنم
“در سال 2025 تعداد 7 دانشگاه جامع: لرستان، رازی، شهید چمران اهواز، شهرکرد، مراغه، مازندران و یزد از رتبه تایمز 1000 تا 1200 به رتبه 1200 تا 1500 نزول کردهاند”
جالبه ولی یک تحلیل هم بفرمائید از اینکه چند رسانه و چند عضو هیات علمی از این دانشگاه ها اومدن اینچنین با سوگیری سطح دانشگاهشون رو در نزد عوام بیارن پایین!
حالا خوبه رتبه کلی دانشگاه خلیج فارس هم ثابت مونده بود امسال در تایمز وگرنه..
کجای جوابیه دانشگاه نوشته بود مدیران فعلی مدعی ارتقای ۷ رتبه ای آی اس سی هستند؟ توجه کنید نوشته بود عملکرد دانشگاه ها فقط چیزی نیست که یک نظام رتبه بندی مثلا تایمز میسنجه، موارد دیگه هم هستن، مثلا موفقیت دانشگاه در آی اس سی یا موفقیت در شهید رجایی.
کجا گفته بود ابعاد مورد سنجش شهیدرجایی مثل تایمز یا آی اس سی هست، اتفاقا گفته بود هر کدوم ابعاد مختلف رو دارن میسنجند..
مشخص هست که رتبه ۱۶ به همون روش تایمز محاسبه شده، در تایمز دانشگاه های هم رده هم رتبه هستن، حالا چه رتبه جهانی چه رتبه ملی چه رتبه در سطح دانشگاه های جامع بخواد حساب بشه به شیوه ی خودش باید حساب کرد دیگه.
این پاسخ بر پاسخ بیشتر شبیه تسویه حساب سیاسی شده! پیشنهاد میکنم این پاسخ را در گروه خبرهای سیاسی کار کنید.
منم به شیوه خود نویسنده نقد چند نکته رو بگم:
اولا نویسنده یک دسته جدید از دانشگاه های کشور اضافه کرده به نام دانشگاه «جامعه»!
ثانیا چرا برگزیده شدن دانشگاه تون به عنوان دانشگاه برتر در بین دانشگاه های کشور رو به مدیران دانشگاه تبریک گفتنی! مگه بقیه ارکان دانشگاه اعم از کارکنان، دانشجویان و اساتید نقشی نداشته اند! چرا حتی از برگزیده شدن دانشگاه ناراحت هستید؟!!!
ثالثا مگه نویسنده که مشخصه از مدیران قبلی دانشگاه هست تایید نکرده که اطلاعات تایمز ۲۰۲۵ مربوط به سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ هست؟ پس الان شما به عنوان مدیر دانشگاه باید در مقام پاسخگویی باشی و نتیجه عملکرد ضعیف خودت رو پاسخگو باشی نه مطالبه گر!
بابا یه راهکار هم میدادی تا معلوم بشه بیغرض نقد کردی
میگم “امضا محفوظ” معنیش چیه؟
اگه خوب نوشتی که خودتو معرفی کن.
اگه حق نوشتی که شهامت داشته باش و معرفی کن.
اگه هم بیانصافی کردی و بد نوشتی که خیلی کار بدی کردی
با سلام
مثل اینکه رسانه خلیج فارس شده رسانه یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه خلیج فارس که کاملا هم مشخص هست کیه.
در شأن این رسانه نیست که دستاویزی برای عقده گشایی یکی دونفر شود که دارند تمام سعیشون را میکنند ثابت کنند دانشگاه خلیج فارس وضعیت خوبی ندارد. همین تلاشهای زیاد این افراد نشان می دهد که وضعیت خوبه و همین وضعیت خوب آنها را نگران کرده.
اینا رو عامو معرفی کنید به ملت
بابا اکبر سلام
مخلصم بابا
کمی سایت خلیج فارس هم نصیحت کن.
چه کینهای از دانشگاه داره؟
سال 1400 دولت عوض شد، اما در جریان تغییر مدیران کسی به این سبک جنجال آفرینی نکرد.
حالا مدعیان علم و پیشرفت چه زشت برای تغییر یه مدیر با هم بسیج شدن.
قشنگ مشخصه که نقد رو کسی یا کسانی نوشته که خودش به همه اطلاعات پژوهشی و آموزشی دسترسی داشته
یا از مدیران فعلی است،که احتمالا بعیده، یا از مدیران قبلی.
هر کی و هرچی هستی برو زورت رو بذار برای کمک به دانشگاه
اگه شیر هستی، غرش کن تا رتبه بره بالا.
اگه صداقت داری، صادقانه همت کن.
اگه خسرو و سروری، ناز بزرگیت. کمک کن.
اگه پیرو آل محمدی، بقیه رو ارشاد کن.
اگه مصلح اموری، کمک کن کار درست شه.
اگه پاک دست و پاکیزهای، به کارهای تمیز کمک کن.
چته کمر بستی به بیآبرویی دانشگاه.
فرض کردن همه حرفات درست. خب که چی.
هر بیسوادی میفهمه امثال تو کوتاهی کردین که رتبه دانشگاه سقوط کرده. حالا رفتین نشستین پشت پرده و هی لجن پراکنی میکنین.
ببین کاری کردین که یه خبرنگار برداشته نوشته “مقالات بی کیفیت”….
من و شما باید بریم بمیریم. خجالت بکشیم.
چرا اینطوری شده؟؟
مشخصه. دروغپردازی، تهمت، افترا، سیاهنمایی، لجن پراکنی، تحریک بقیه، خودزنی….
تازه اینقد هم شهامت نداری که مردونه حرفت رو بزنی. امضا محفوظ کار آدمای ترسو هست.
با این کنشهایی که دارین اعضای هیات علمی جوانتر در مورد شماها چی فکر میکنن؟!
یه مشت آدم منفعتطلب و ترسو که فقط نشستن پشت پرده و رئیس و معاون معرفی میکنن.
به حیدرکرار قسم که خانواده دانشگاه تک تک شما رو میشناسن.
ما که کارمون میکنیم مثلا باید چکار کنیم رتبه دانشگاه سقوط نکنه
والله همه دارن زحمت میکش
ای حرفا چیه
مگه به استاد دانشگاه چقد حقوق میدن که هرکی هم یه لگدی بهش بزنه
چه تحلیل زیبایی ارائه کردی عضو هیئت علمی!
ولی فراموش کردی که این بازیهای رسانهای کهنه شده و دیگه همه امثال شما رو خوب میشناسن.
مدیران فیکی که با استعفا، جوسازی و تحریک بقیه در حساسترین شرایط کشور، آب به آسیاب دشمن ریختن.
حالا چی شده به فکر رتبه علمی دانشگاه افتادین؟؟
بوی کباب زده….
به زودی ابعاد این قصه هم روشن میشه