به پزشکیان که رسیدیم از رفاقت قدیمی با او گفت، از مشورت هایی که می دهد و البته از اینکه اگر پیشنهادی به او می شد قبول نمی کرد زیرا….
* آقای جهانگیری! امروز که با شما قرار مصاحبه داشتیم، نگران بودیم که برق خواهد رفت یا نه؟ شاید هم در حین مصاحبه برق قطع شود و خیلی قابل پیشبینی نیست. قطع برق تا چه اندازه نگرانی آقای اسحاق جهانگیری است، کسیکه هم در اقتصاد و هم در سیاست بوده و در ردههای بالای نظام ایفای مسئولیت کردهاست؟
روزهای سختی در پیش است و من هم مثل مردم، نگرانم
*به دیر تصمیم گرفتنها اشاره کردید. چهقدر پای خود آقای جهانگیری به این موضوع باز میشود؟ بههرحال شما خودتان زمانی معاون اول و وزیر بوده اید. به نظر شما این دیر تصمیمگرفتنها را باید به پای چه کسی و چه کسانی نوشت؟
شجاعت تصمیمگیری درباره مسائل کشور را نداریم
گروه روی کار آمدند که صدایشان بلند و نفوذشان زیاد است
* به نظر میرسد که به همین دلیل که مطرح کردید با پروندههای باز متعدد روبهرو هستیم. به نظر شما ریشه مشکلات را در کجا باید جستوجو کنیم؟ بههرحال دولتمردان قبلی میگفتند که دولت آقای روحانی مقصر وضعیت فعلی است. برخی منتقدان همچنان میگویند که تقصیر دولت آقای روحانی است. عدهای نیز از ابتدای کار این دولت میگفتند که دولت چهاردهم در حال تحویل گرفتن اسب زینشده است، درصورتیکه ما با اولین موج سرما با یک موقعیت اضطراری، که شما هم اشاره کردید، یعنی قطع برق مواجه شدیم، که پویشی مثل ۲ درجه کمتر راه افتاد، تا همکاریهایی از سوی مردم وجود داشته باشد. شما اگر بخواهید این مشکل را ریشهیابی کنید، کجا جستوجو میکنید؟
منافع ملی کشور و مصلحت عمومی مردم باید خط قرمز همه ما باشد
*آقای جهانگیری! شما به اقلیتی اشاره کردید که نفوذ و صدایشان زیاد است و مصونیت آهنین دارند. در دولت آقای روحانی اگر خود شخص ایشان را کنار بگذاریم که معمولاً صریح پاسخ میدادند، مشی شما و سایر اعضای دولت بیشتر کد دادن بود و تلاش میکردید که مقابل این اقلیت سکوت کنید یا اگر سکوت نمیکردید معمولاً پابهپای آنها به جدل نمیپرداختید و سعی میکردید کدهایی بدهید که مردم متوجه شوند. آیا مشی اینچنینی در مقابل این طیف واقعاً جواب میدهد؟ چون در حال حاضر نوع دیگری از این مشی را در دولت آقای پزشکیان شاهدیم. ایشان به دولتمردانشان گفتهاند که اصلاً ورود نکنند و پاسخی به این هجمه ها ندهند. بهنظر میرسد این سکوت جواب نداد و صدای اقلیت بلندتر شد. شما فکر میکنید واقعاً جواب میدهد؟
با دعوا در اداره کشور موافق نیستم
انتهای سال ۹۸، دو سال کشنده را پشت سر گذاشته بودیم اما قیمت ارز ۱۴ هزار تومان بود
*به نظام تصمیمگیری و برخوردهای سیاسی در این نظام تصمیم گیری اشاره کردید، یک بحران دیگر هم در ایران وجود دارد که آنهم تحریم است که بههرحال ردپایش در همه عرصهها مشخص است. اگر شما بخواهید جمعبندی داشتهباشید، ردپای تحریمها خصوصاً در بحرانهای اقتصادی امروز چهقدر پررنگ است؟ و شما کدام سویه را پررنگ میدانید، نظام تصمیمگیری یا تحریمها؟
نمی توانیم بگوییم چون مقاومت می کنیم پس تحریم ادامه پیدا کند
ایرانِ قوی با قوی بودن در عرصه نظامی اتفاق نمی افتد
قدرت بازدارندگی در انسجام ملت ایران است
تحریم ها حتما تاثیر تعیین کننده دارند و باید لغو شوند
حرف های بی حسابی چون زمستان سخت را زدند چون می خواهند نامشان در تریبون ها مطرح باشد
*شما در حال حاضر انسجام مردمی در ایران را شبیه آن روزهای بعد از حمله یازده سپتامبر و برنامه ریزی برای حمله به ایران میبینید؟
افزایش قیمت ها گاهی تبعات امنیتی و سیاسی دارد
در دولت روحانی ۲ بار افزایش قیمت بنزین بدون هیچ مشکلی داشتیم، چون مردم به دولت اعتماد داشتند
سال ۹۸ سرمایه اجتماعی دولت پایین بود، بنزین گران شد و ….
انتخابات ۹۸، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۳ زنگ خطر را بهصدا درآورد
*آقای پزشکیان این سرمایه اجتماعی را الان دارد که مثلاً قیمت بنزین را بالا ببرد؟ یک مصداق همین پویش دو درجه کمتر است، بخشی از مردم که قابل توجه هم هستند همکاری نمیکنند. یک دلیلش شاید این است که ناراضیند و از گرانی و تورم گلایه دارند. مردم از اینکه درگیر موضوع ساده فیلترینگ هستند، درگیر فشارهای قانون حجاب هستند، گلایه دارند، فکر میکنید با وجود مسائلی این چنینی سرمایهای کنار آقای پزشکیان وجود دارد که بتواند قیمت بنزین را بالا ببرد؟
مردم با سکوت و نیامدن پای صندوق رأی گفتند ما عصبانی و ناراحتیم
کشور اگر بخواهد توسعه پیداکند، فقط بردوش نخبگانش رشد خواهد کرد
بله از اول انقلاب در تحریم هستیم ولی افتخاری نیست
*آقای جهانگیری! مجدداً ترامپ روی کار آمده، شما به تجربه خروج او از برجام و مسائلی که دولت آقای روحانی با آن مواجه شد اشاره کردید، فکر میکنید آن فضا در شرایط فعلی قابل تکرار است؟ چه چیزی در آن دوره وجود داشت که میتواند چراغ راهی برای امروز باشد تا مجدداً به همان نقطه نرسیم؟
اردوغان به جای ۱۱۰ هزار بشکه نفت ایران، ۱۰۰ هزار بشکه می برد زیرا…
۱۴ نفتکش ایران را در دریای سرخ و مدیترانه منفجر کردند
آقای روحانی به رهبری اصرار کردند و گفتند شما فرمانده جنگ اقتصادی باشید و ما تابع شما خواهیم بود
سال ۹۹ کرونا ما را زمینگیر کرد، در شرایط تحریم
بایدن که آمد یک فرصت طلایی بود تا در ۱۴۰۰ توافق کنیم اما عده ای اجازه ندادند
این ترامپ همان ترامپ نیست، این دنیای فعلی هم همان دنیا نیست
راهی جز مذاکره وجود ندارد، مذاکره با دنیا و آمریکا
آقای رئیسی تلفن می کرد که فلانی اگر درباره این مساله نظری داری برایم بنویس
*اشاره کردید که ما تا سال ۹۸، قبل از کرونا، توانستیم به خوبی فشارهای حداکثری و تحریمها را مدیریت کنیم. در ادامه اشاره کردید که باید نسخهای در کشوی میز آقای رییسجمهور باشد. درنسخه دولت پزشکیان، نسخه دولت روحانی چهقدر کمککننده است؟ آیا مدلی که شما توانستید فضا را مدیریت کنید، حالا هم جواب میدهد؟ در همین دنیای که به قول شما ۴ سال است که بهشدت تغییر کرده است.
*اثری هم داشت؟
عده ای نظرشان تند است و می گویند باید وارد جنگ شویم اما…
*شما همچنان مذاکره را برای شرایط تحریمی ایران، نسخه مهمی میدانید. در همین ۲-۳ روز اخیر طیف دیگر که اگر بخواهیم صریح صحبت کنیم، میتوانیم مشخصاً از آقای جلیلی نامببریم، به آقای ظریف تاختند و گفتند«توافق و مذاکره به چه قیمتی؟» آن نگاه همچنان در تلاش است که فشار را به دولت مستقر و جدید هم وارد کند. فکر میکنید چقدر ضرورت دارد که مذاکره مستقیم با خودِ آمریکا باشد و مسیر نصفه و نیمه که دولت آقای روحانی رفت را کامل برویم؟ دوما فشارها باید چطور کنترل شود؟ با توجه به این که این فشارها کم نیستند. همین روزهای اخیر در تهران تجمع داشتیم که رییس جمهور را تهدید کردند.
نباید از مذاکره بترسیم، با جنگ چیزی تمام نمی شود
تعلل در مذاکره ما را به نقطه یا می رساند که نتوانیم مسائل کشور را حل کنیم
*مثلا مذاکره آقای پزشکیان و آقای ترامپ؟
*شما به تجربه از دست رفته فرصتی که در دولت بایدن ایجاد شده بود، اشاره کردید. بههرحال بعد از روی کارآمدن دولت بایدن و همزمان دولت سیزدهم، صادرات نفت ایران افزایش یافت، ولی تبلیغاتی در داخل می شد که این اتفاق نتیجه دیپلماسی دولت سیزدهم بود و قفل صادرات نفت را شکست. باتوجه به تجربیاتی که شما از روی کارآمدن دولت ترامپ و تحریمها دارید، امکان دارد که بگویید دقیقاً چه اتفاقی رخ داد؟ آن گشایشی که اتفاق افتاد در اثر چه بود؟ واقعاً دیپلماسی دولت سیزدهم بود؟
هیچ وقت نمی شود درباره زیرساخت های دوران تحریم صحبت کرد
*آقای جهانگیری! ما برنامه چشماندازی را ترسیم کردیم و قراربود در سال ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه باشیم. ۱۹ سال از اجرای این برنامه گذشته و سال آینده سال ۱۴۰۴ است…
انتخابات ۱۳۸۴ مسیر توسعه کشور را منحرف کرد
باید با دنیا رابطه مان خوب باشد/امیدوارم و مایوس نیستم
از اینکه مردم خود را با امارات و قطر و عربستان مقایسه می کنند، زجر می کشم
ایران نمیتواند ضعیف باشد، ایران باید اقتصاد بسیار قوی داشته باشد
*یکی از راهکارهایی که ما را به مسیر توسعه برگرداند مثلا میتواند احیای برجام باشد؟ اصلاً برجام مرده یا باید احیا شود؟ اینروزها بحث توافق جدید نیز مطرح است، خصوصا که این اقلیت تندروها حتی با کلیدواژه برجام هم مشکل دارند، فکر میکنید احیای برجام به ما کمک میکند تا به مسیر توسعه برگردیم؟
در گفتوگوها و جلسات برجام نبودم
*شما مخزنالاسرار دورهای هستید که هم برجام و هم تحریم را در آن دوره تجربه کردیم. فشار حداکثری دوره ترامپ را داشتیم، آقای روحانی چندین بار از کودتا علیه برجام که در داخل کشور صورت گرفته بود، صحبت کردند. ناگفتههایی از دوران دارید که برایمان روایت کنید؟
*آقای واعظی در جایی به کارشکنیهای دبیرخانه شورای عالی امنیت در آن دوره اشاره کرده بود. این چند روز که مصاحبه آقای شمخانی را داشتیم تاحدی تایید همان حرفهای آقای واعظی بود. شما این تناقضها را چطور میبینید؟
*هدف مان روشن شدن ابهامات است (خنده)
هیچ پیشنهادی از پزشکیان نداشتم
*آقای جهانگیری! شما از آقای پزشکیان برای حضور در دولت چهاردهم پیشنهادی داشتید؟
*چه پیشنهادی میدادند، شما قبول میکردید؟
قسم خوردم که والله از ردصلاحیت نمیترسم
به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده
*برای همان نسخههای مربوط به اقتصاد، دیپلماسی و سیاست؟
اینکه چرا ردصلاحیت شدم را هیچوقت نه شما متوجه خواهید شد نه من
*چند هفته قبل، آقای لاریجانی، جایی که شما نشستید نشسته بودند و ما به ایشان گفتیم، بالاخره شما به چه علت رد صلاحیت شدید؟ چرا ما باید دورهای را ببینیم که مشاور رهبری و رییس ۳ دوره مجلس رد صلاحیت میشود، آقای جهانگیری شما بالاخره برای چه ردصلاحیت شدید؟ برای مردم این نوع ردصلاحیت ها قابل پذیرش نیست، فقط شخص آقای جهانگیری زیرسوال نخواهد رفت بلکه کلان نظام زیر سوال میرود که چرا کسیکه معاون اول، وزیر و نماینده بوده باید در مقطع دیگر رد صلاحیت شود؟
می دانم که نمی توانند دلیل ردصلاحیتم را بگویند
*یعنی به شما دلایل را گفتند؟
شورای نگهبان باید به تاریخ ایران پاسخ دهد
سال ۹۲ نزد رهبری رفتم و گفتم میخواهم کاندیدا شوم، ایشان مثبت برخورد کردند
برخی ائمه جمعه جوری حرف می زنند انگار صبح تا شام با رهبری هستند اما ما می دانیم که رابطه شان چقدر است
*برای ۳ بار دیگر که کاندیدا شدید بازهم با رهبری مشورت کردید؟
بعد از فوت آقای هاشمی اصلاح طلبان به من ماموریت دادند که با رهبری صحبت کنم
*اتفاقاً همان سالی که شما به آن اشاره میکنید، سالهای انزوای اصلاحطلبان بعد از ۸۸ بود، شما جزء کسانی بودید که واسط میان اصلاحطلبان و بیت رهبری بودید، .روایتها هم اینطور بود که تلاش میشد تا دوباره نگاهها به طیف اصلاحطلب مثبت شود. بعد از آن شما به دولت رفتید، با ورود به دولت و بعد از آن ارتباط شما با بیت رهبری بهعنوان واسطی بین طیف اصلاحطلب و بیت رهبری همچنان برقرار است؟
در حال حاضر با دفتر رهبری تماس دارم و اگر مطلبی باشد می نویسم
مجلس فقط حق قانونگذاری دارد، حق برنامهنویسی ندارد
اختیارات مجلس را گرفته اند ولی نمایندگان جرأت نمی کنند این را بگویند
اسرائیلی ها به سمت گسترش جنگ در منطقه در حرکتند
همه از سقوط بشار اسد غافلگیر شدند، حتی خود او
در منطقه پر التهابی زندگی می کنیم، باید خیلی هشیار باشیم
از رهبری تشکر می کنم که اجازه ندادند ایران وارد جنگ شود
اسرائیل می داند باید از درگیری مستقیم با ایران دور بماند
مگر ما باید از مردم مان بترسیم، از بخش خصوصی بترسیم؟
باید با فساد مبارزه کرد، فساد انتخابی نیست
همه شخصیتها، مراکزی دارند و از دولت ها پول میخواهند
بخش صنعت در دوران وزارت من، از دوران های خوب جمهوری اسلامی است
*آقای جهانگیری! شما یک روزی پیکان را به موزه سپردید و گفتید صنعت خودروی ایران باید تحولی را تجربه کند. ۲۰ سال از آن روز میگذرد فکر میکردید ۲۰ سال بعد صنعت خودروی ایران در موقعیتی که امروز قرار داریم باشد؟ مردم ایران که روزی پیکان را دوست داشتند، امروز واقعاً صنعت خودروی ایران و خودروی ایرانی را دوست ندارند. شما چنین فکری میکردید؟ راهکارتان برای اینکه ۲۰ سال بعد فضای متفاوتی داشتهباشیم چیست؟
مجلس هفتم کارهای وحشتناکی کرد و کشور را از مسیر خودش منحرف کرد
مسیر توسعه ایران از مسیر بخش خصوصی توانا و از مسیر مقررات شفاف میگذرد
*شما اگر به عقب برگردید، کاری هست که بخواهید انجام دهید که آن زمان نتوانستید انجام دهید و ….
سال ۹۸ گفتم سهمیه فردی بنزین بدهید نه سهمیه خودرویی
*مشخصاً میخواستم بدانم شما ایده یا طرحی درباره بنزین دارید؟
نظر اژه ای و پزشکیان بر پایان یافتن حصر است
*از پرونده حصر اطلاع دارید؟ ممکن است اتفاقاتی بیفتد، امیدوار هستید؟
مردم ایران می گویند، می خواهیم زندگی کنیم، چیز زیادی نمی خواهند
1 نظر
چرا افکار عمومی را از واقعیت ها منحرف می کنید! مقصر ناترازی ها و مشکلات امروز، کسانی هستند که حل مشکلات را در برحام خلاصه کردند و 8 سال تمام ظرفیت های کشور را معطل گذاشتند؛ هم اکنون هم با فرار از مسئولیت و فرافکنی، اشک تمساح می ریزند! اسحاق جهانگیری که سالها کسوت وزارت و 8 سال نیز معاون اول دولت حسن روحانی به عهده داشته است، به جای پاسخگویی و عذرخواهی از محضر مردم با کمال وقاحت با بغضی نمایشی سعی در فریب افکار عمومی دارند.او اگر ذره ای شهامت داشت، پس از 40 سال کار سیاسی، اکنون از مردم عذرخواهی می کرد