عبدالرحمن برزگر
برابر قانون، احتکار یا حبس اعم از هر نوع کالا، ارزاق عمومی، اموال منقول و غیر منقول که جامعه را دچار چالش و ایجاد تورم در حوزه های اقتصادی کند، جرم محسوب می شود و محتکر در هر مرتبه و مقامی که باشد توسط مقام قضایی اعمال قانون می گردد و به جزای نقدی و زندان محکوم خواهد شد، اما چرا تاکنون مدیریتی یکپارچه در اموال غیر منقول از جمله اراضی و املاک به طور قاطع در ادارات دولتی انجام نشده است؟
بهم ریختگی بخشنامه ها، تغییر ناگهانی یا مدام مدیران ادارات دولتی، نبود اولویت بندی و نادیده گرفتن اموال در شورای شهر و شهرداری و نداشتن اعتبار کافی از مواردی است که مصوبات و بخشنامه ها اجرایی نگردند در واقع مدیران با نداشتن آگاهی کافی و واهمه از مبادی نظارتی، خود را در چرخه تعیین تکلیف این نوع چالش ها نمی اندازند، از طرفی متولی املاک و اراضیِ دولتی نه تنها خود به این حبس دامن می زند، بلکه ناتوان از بازنگری، بررسی و از همه مهمتر شناسایی مطالبات شهرسازی است.
لکه های قرمز شامل 25 هکتار زمین و ساختمان های بلا استفاده ادارات دولتی در نیمه شمالی بندر بوشهر است
چالش عمده بوشهر در حوزه مسکن و کاربری های عمومی همچون فضاهای باز جهت پدافند غیر عامل، فضای سبز، فرهنگی و ورزشی است، البته متولی این امر در بوشهر برای خودنمایی!! و کاهش مطالبات مردمی در حوزه مسکن و همچنین درخواست زمین برای پرسنل نیروگاه اتمی بوشهر، مبادرت به افزایش محدوده بوشهر کرده که باعث افزایش بار مالی جهت تامین زیرساخت ها از جیب مردم و دولت خواهد بود.
با رایزنی استانی، شورایعالی معماری و شهرسازی کشور در چهاردهم اسفند ماه 1402 اقدام به تغییر کاربری مسکونی 338 هکتار در محدوده هفت تا ده کیلومتری نیروگاه هسته ای (تنگک سوم) و الحاق آن به شهر بوشهر کرد که همین امر باعث اشکال و تاخیر در بازنگری طرح جامع شهری شده است.
3200 متر مربع متعلق به شهرداری در زمین جمعه بازار سابق که سالهاست بلااستفاده می باشد
فارغ از موضوعات پیش گفته، با وجود ذهنیتی که درباره کمبود زمین در شهر بوشهر مطرح است، اما اینگونه نیست؛ در ادامه خدمتتان عرض می کنم.
با بررسی های به عمل آمده، حدود 25 هکتار زمین حبس و یا به عبارت شهرسازها فریز شده است. نیمه شمالی بوشهر از میدان امام تا اداره بندر در شمالی ترین محدوده ی بوشهر، اراضی بلا استفاده ای وجود دارد که قابلیت های متعدد با کاربری های مهمی را به شهر می افزاید.
19 هزار مترمربع زمین ژاندارمری سابق در خیابان سنگی که در مالکیت نیروگاه اتمی است. این زمین با طراحی فضای باز عمومی و ایجاد پارکینگ قابلیت باز کردن گره ترافیکی از میدان امام به مرکز شهر را دارد
ادارات آموزش و پرورش، هلال احمر، اوقاف، نیروگاه اتمی، شهرداری، بهزیستی، گاز، میراث فرهنگی، ارشاد، علوم پزشکی، هلال احمر و چند جای دیگر جزو اداراتی هستند که با داشتن ابنیه و اراضی با قابلیت ارزش افزوده برای مردم و دولت، آن ها را بلاتکلیف گذاشته اند، نظیر ساختمان و پانسیون بیمارستان فاطمه زهرا(س)، شیرخوارگاهِ متروکه بهزیستی و زمین ژاندارمری سابق در خیابان امام که تاکنون از مصوبات دولتی تمکین نکرده و نتوانستند بر اساس مصوبات اقدام و از بروکراسی اداری عبور کنند.
دو قانون مهم در این خصوص به صراحت مجوزهای لازم را برای تبدیل زمین های بلا استفاده صادر کرده است. نخست قانون جهش تولید مسکن مصوب مرداد 1400 برای زمینه سازی اختصاص زمین یا مسکن مناسب به افراد واجدالشرایط. در این قانون به دولت اجازه داده میشود اراضی متعلق به خود یا سازمانها و نهادهای وابسته «بلااستفاده و یا بایر» را برای ایجاد فضاهای عمومی شهری و استفاده در کاربریهای مورد اشاره با حفظ مالکیت دولت به شهرداریها واگذار نماید.
4200 متر مربع زمین شهربانی سابق در غرب میدان قدس در مالکیت شرکت گاز. در شمال همین میدان بنای نیمه کاره با کاربری فرهنگی (مجاور اداره ارشاد) که حدود 5 سال بلاتکلیف مانده است
در ادامه این قانون آمده: شهرداریها موظف هستند حداکثر ظرف مدت سه سال نسبت به ایجاد فضاهای شهری برای استفاده عموم از محل منابع خود اقدام کنند و همچنین دولت مجاز است اراضی مذکور را پس از بهره برداری در قالب بدهی دولت به شهرداریهای مربوط، با قیمت منطقهای زمان واگذاری و نوع کاربری مورد استفاده تهاتر نماید.
دومین قانون، مولدسازی دارایی های دولت از جمله همین زمین های مورداشاره در راستای تکلیف اراضی و بناهای مازاد دولت می باشد.
براساس آئین نامه مولدسازی مصوب دی ماه 1400، هرگونه اقدام (اعم از فروش،اجاره، معاوضه، تهاتر، مشارکت، بهره برداری،اوراق بهادارسازی و اقدامات مشابه) که با طرفیت بخش غیردولتی منجر به ایجاد ارزش افزوده اقتصادی شود، امکان پذیر خواهد بود.
بیمارستان فاطمه زهرا(س) با بیش از 15 هزار متر مربع زمین و اعیانی قابل بازسازی، می تواند در ارتقاء سطح بهداشت و درمان کمک شایانی کند و فضای شهری را باز زنده سازی نماید، ولی رها شده است.
پانسیون این بیمارستان روبروی بیمارستان قلب (بنت الهدی) نیز به متراژ 27 هزار متر مربع می تواند فرصتی برای خانه دار شدن بسیاری از جوانان باشد. بهره بردار این اراضی دانشگاه علوم پزشکی و مالک آن هلال احمر است
در این قانون داراییهای دولت بر مبنای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا و با هدف کمک به رشد اقتصادی و افزایش بهره وری اموال مازاد دولتی، افزایش عرضه زمین، ملک، ساختمان در اقتصاد و تعدیل قیمت ها و… در دستور واگذاری قرار بگیرد.
ادارات دولتی در بوشهر نه تنها از این قانون تمکین نکرده و صد البته بهره نبرده اند، بلکه برابر به مشاهدات و آمارها ضمن فرار از مسئولیت و ایجاد فضای نامطلوب بصری برای شهروندان، نگهداری از این نوع املاک نیز متحمل خسارت و بار مالی نیز شده اند.
هر چند که مولد سازی دارایی های دولت در بوشهر متاسفانه مغفول مانده، اما می توان با پیش بینی واقع گرایانه در تصمیم سازی های مهم، به آن شتاب داد و از بن بست های فرا روی شهر بوشهر عبور کرد.
جالب اینجاست که برابر تفویض اختیارات به استانها و اصلاحاتی که در آیین نامه مولدسازی انجام شده به خصوص مصوبه مربوط به بازگشت صد درصدی عواید حاصل از مولدسازی به حساب استانها و مشوقهایی که در نظر گرفته شده، این حرکت تحولی در اقتصاد، با شتاب بیشتری مسیر خود را ادامه خواهد داد.
هر چند تبدیل این اموال غیر منقول پویایی جامعه و همچنین مشوقی برای سرمایه گذاری خصوصی است، اما بایستی مدیریتی کارآمد و یکپارچه بر آن حاکم باشد تا از سو استفاده های احتمالی جلوگیری گردد. در واقع این فساد و تعارض منافع است که رابطهای منفی با ارزش داراییها دارد. پس ضمن اقدام اساسی باید از دارایی ها نیز مواظبت شود.
درک صحیح و شناخت وضعیت موجود و مطالعه جامعه شناختی از ابعاد دیگری است که بایستی به آن پرداخت. قطعا تبدیل اراضی دولتی به کاربری های مورد نیاز شهر مثل باز شدن گره های ترافیکی در خیابان سنگی، عبور از بحران سکونتگاه های غیر رسمی، کنترل افزایش قیمت مسکن و از همه مهمتر بر طرف کردن نیاز مسکن جوانان، با ایجاد اعتماد بین مردم و دولت این امکان را می دهد که با جدیت، شهری با محوریت خواسته های مردمی طراحی و در خدمات بهتر کمک کند.
https://www.pgnews.ir/?p=196814
20 نظر
مشکل اینجا است که بعضی از ادارات و شرکت های دولتی مثل شرکت گاز بهترین زمینهای شهر بوشهر واقع در نبش میدان ساعت را بلوکه کرده اند و علاوه بر آن بدلیل داشتن انبوهی از خودروهای اداری و استیجاری، ارباب رجوع و کارکنان با پارک خودرو و ایجاد ترافیک و راه بندان در خیابان عاشوری مشکلات عدیده ای را هم برای شهروندان و اهالی بوجود آورده اند. هم زمین تملک کرده اند و مدیریت و اراده لازم را برای ساخت ساختمان ندارند و هم با اجاره ساختمان ها با مبالغ نجومی در شهر گرانی و تورم ایجاد کرده اند.حلقه مفقوده این شرکت ها و ادارات مدیریت و فرد دلسوز است وگرنه منابع مالی زیادی در اختیار دارند
نزدیک به ۱۵سال پیش شرکت گاز زمینی را در محله امامزاده خریداری و به حال خود رها کرده بود. تحت فشار استانداری و از روی ترس و اضطرار از اینکه زمین را از آنها نگیرند شتابزده سالن ورزشی در آن درست کردند که ورزشکار ندارد. سالن با بودجه بیت المال با هزینه میلیاردی ساخته شده و خالی و بلا استفاده مانده است. در صورتی که می شد از این زمینها برای خدمات مورد نیاز منطقه مانند فضای سبز و مدرسه و… استفاده کرد
پس شوراها در شهر چیکار می کنند؟ می توانند … بگیرند که
جناب برزگر عزیز ! اصلا به این فکر کرده اید که
آیا
که آیا یکنفر از این مقامات، توانسته اند و یا میتوانند گفته های شما را بفهمند !؟ من که باور نمیکنم !؟
اگر بساط تنگ نظری ها و مدیریت مدیران کوتوله بر چینش مبلمان شهری برچیده بشود همه کار میشه کرد!
مدیرکلی که فکر میکنه اگر زمین فریز کنه آیندگان تشویقش خواهند کرد و راه حلی برای برون رفت معضلات فعلی ندارد باید به حال مردم ان استان و مدیریت کلانش گریست
با تشکر از نگارنده محترم متن بالا
کلا اقراد رو طوری می چینند که گره پشت گره در کار بیندازند و کار قفل شود. ملت هم متضرر واقعی اینگونه ندانمکاری ها و عدم توانایی در تصمیم گیری هاست.
نمونه دیگرش بلاتکلیف ماندن ماده 5 هست که معلوم نیست منتظر چه هستند و بقول خودشان بیش از 400 گذر شهر بلاتکلیف فی امان الله رها شده اند.
دقیقا و باز بر میگردیم به انتخاب مدیران اشتباه و غیر متخصص و حرفه ای، ساختار اشتباه و قدبمی مدیریتی سازمانی در کشور و عدم وجود قوانین لازم و مرتبط و بازخواست مسول متخلف مربوطه. همه گرانیهای مسکن و ملک را گردن منطقه ویژه و آزاد شدن نیدازیم، ساختار را درست و روان کنیم.
نویسنده عزیز اولین بحث در باب توسعه شهر بوشهر این است که خود شهر هیچ جایی برای رشد ندارد غیر از زمین های پایگاه هوای و دریایی و همین حالا خیابان های بوشهر با مشکل ترافیک مواجه است .پس بهتر است که رشد شهر به سمت محدوده بیرونی باشد
حالا این ۳۳۸ هکتار هم که شروع به واگذاری کرده اند یکی نمی پرسد چرا از انتهای این زمین شروع به واگذاری کرده اند. چرا از پشت پلیس راه قدیم شروع نکردند مسکن و شهرسازی این زمینها را به چه کسی باج داده . مردم نیازمندی که برای ساخت یک منزل در طرح مسکن با هزار امید ثبت نام کرده اند چرا باید بروند در آن جا. چرا در همین ابتدای جاده و پشت پلیس راه شروع به واگذاری نشد . این هم شد مثل زمین نیایش که بیشتر آن رابجای واگذاری بخشیدند
۲۵ هکتار زمین را با ۳۳۸ هکتار قابل مقایسه نیست و یه نظر می آید که بهتر است که همان طرح ۳۳۸ هکتار اجرایی شود
حالا یکی داره زمین رایگان میده شما بیاین ایراد بگیرید آخه برادر جان ۲۵ هکتار به اندازه وسعت یک پارک هم نمیشود و فکر کردی با این ۲۵ هکتار مشکل بوشهر حل میشود
متن بسیار قابل تأملی می باشد ولی هزار افسوس که آنهایی که باید بفهمند و فکری سازنده در جهت کمک به مردم انجام دهند هرگز نخواهند فهمید؛ واقعا خیابان سنگی نیاز مبرم به یک بوستان و پارکینگ دارد اما گوش شنوا و البته مرد عمل کجاست؛ مسئولین بسیار بی کفایت و رانت خوار هرگز اجازه نمی دهند که چیزی به صلاح مردم رقم بخورد اتفاقا برای همه ی این زمین ها دندون تیز خواهند کرد …
این زمین ها را واگذار کنید برای ساختن برج های مسکونی تا قیمت خانه در مرکز استان کمی کاهش پیدا کنه
مطلب جالبی بود جناب اقای برزگر! این همه زمین رو جمع زدی ولی به حلقه گمشده گرانی زمین در شهر بوشهر اشاره نکردی 110 هکتار از بهترین زمین های شهر بوشهر ( زمین های وزارت دفاع میدان باغ زهرا ) … با بی مدیریتی طی مزایده ای مفت مفت حراج کردین … باید جلو این اتفاق میگرفتین و خود وزارت دفاع باید این 110 هکتار زمین رو قطعه بندی میکرد و تمام ارگان های دولتی از شهرداری بگیر تا مسکن و شهر سازی و …… مجوز تغییر کاربری و قطعه بندی میدادن و جوانان بوشهری که هیچ خانه ای از خود ندارن خانه دار میشدن اما با مدیریت ضعیف … 110 هکتار از بهترین زمین های بوشهر حیف شد و الان به عنوان مطالبه گر به زمین های دیگر ادارات ایراد میگیرید …
سلام وقتی عقلانیت پشت کار نیست و ضعیت همین است،با فروش این زمینها هم بخش خصوصی رونق میگیرد،هم اشتغال و هم خدمت به مردم و با این پول حتی می توان چرخ پروژه های عمرانی مثل راه آهن را هم فعال کرد،آقای دادستان بعنوان مدعی العموم ورود کنید و نفس شهر را باز کنید
این سطحی نگری هاچی کنار هم چیدید راست میگید مطالبه گری برا زمین سایت نیایش کنید که مردم در قالب طرح نهضت ملی یکسال پول دادن ولی هیچ اتفاقی نیفتاده و استاندار انقلابی در همان محدوده به خانواده شهدای معظم زمین رایگان داده و مردمی که پول دادن هنوز بلاتکلیف و سرگردانند و هیچ فریاد نرسی ندارن
دلم برای بوشهر می سوزد…!
این حجم از جفا و جور به نجابت این مردم که هیچ خواسته ای جز حق اشان ندارند .!
و مدیرانی که با بی خیالی و بی تفاوتی تمام روزهایی که هر دقیقه اش طلاست را هیچ ، بلکه ماه و سال این مردم را به تاراج می برند و دریغ از ذره ای درک مسئولیت عظیمی که بر دوش اشان است .
و هزاران افسوس از سال های بر باد رفته که به قیمت عمر ما بود و هنوز منتظر جوابیم …!
،،
ما مردم بوشهر انگار ساکنان شهر مردگان و دیار خاموشانیم و منتظر ایام هفته ایم شاید مدیری از جلسه ای که در واقع فرار از مسئولیت است بیرون بیاید و برای خودمان و دیارمان به تمسخر فاتحه ای بخواند …!
،،
آهای ساکنان صندلی های خالی و خیالی دنیای ما به درک ، لااقل به فکر آخرت خودتان باشید که آن روز «هُمُ الٌخٰاسِرُون» اید و بهایی سخت باید بپردازید …
،،
ما نه فراموش می کنیم ، نه می بخشیم …!
لطفا بازرس کل و رئیس سازمان بازرسی استان بوشهر به این قضیه ورود کنند
چشم، بزار از گندکاریهای دیگه خروج کنند بعد به خرابکاریهای تازه کشف شده ورود میکنن، باز هم کداخدامنشی، ای ورود کن خروج کن. میگم سیستم ایراد اساسی داره، شما سرتون کردی زیر برف، اصلا چرا باید اینهمه گند کاری و اختلاس و دزدی بشه که هزاران نفر گزینش بشن و استخدام دنبال دزدا و اشتباهات مسولیت راه بیفتن، همین مخارج بازرسی و … میشه سالی هزاران میلیارد بودجه!!! چرا ۱۰ تا کارشناس نمیفرستند یاد بگیرند آقا فنلاند، ژاپن،…. چیکار کردن که اختلاس و گندکاریشون نزدیک صفره، بعد ایران اجراش کنند. واقعیت اینه که نمیخوان!!!!! چون =پای خیلی خودیها در میانه وگرنه الگو گرفتن از کارهای خوب دیگران حتی کافران که چیز بدی نیست. …
الان بسیاری از مدارس دولتی بوشهر در کلاسهایی با مساحت ۱۲ تا ۱۵ متری بیش از ۴۰دانش آموز زبان بسته در یک فضای خفه و فاقد تهویه مناسب درس می خوانند. ابعاد خیلی از کلاسها به نسبت تعداد دانش آموز خیلی کوچک است. این مساله باعث خستگی و کمبود اکسیژن در کلاسها و اختلالات رشد بدنی و مغزی در بچه ها شده است. آموزش و پرورش و سازمان نوسازی مدارس چه راهکاری برای حل مشکلات فضاهای آموزشی شهر بوشهر دارند؟