مهدی جعفری زاده
بعد از اتمام مهلت قانونی استانداردهای ۸۵گانه خودرو، حالا سازمان ملی استاندارد از تدوین استانداردهای ۱۲۰گانه خبر داد. این در شرایطی است که بهدلیل قیمتگذاری دستوری و نبود رقابت، استانداردهای قبلی به طور کامل اجرایی نشد.
روی کاغذ، قوانین مقررات دستور العمل ها و بخشنامه های زیادی آمده اما آیا همه آنها اجرایی و عملیاتی می شود؟
در مرحله گفتن و نوشتن خیلی چیزها الزام آور است و همه باید به آن متعهد و پایبند باشند ولی متاسفانه در مقام عمل این گونه نیست. از جمله آنها صنعت خودروسازی کشور است که فریاد همه را بلند کرده و تولیدات آن مورد اعتراض و انتقاد رهبر تا روسای جمهوری، وزرا نمایندگان مجلس، پلیس راهور کشور، مسئولان قوه قضاییه سازمان ملی استاندارد و عموم مردم بوده و سالهاست که به این اعتراضات وقعی نمی نهند.
حال معاون سازمان ملی استاندارد گفته استانداردهای مجموعه خودرو قبلا ۸۵ گانه بوده که اکنون ۱۲۰ نوع استاندارد تدوین شده است، اما برای اجرای آنها در شرکتهای خودروسازی باید شرایط لازم و زیر ساخت ها آماده شود.
در این زمینه باید گفت؛
اولا چرا تاکنون پس از دهه های زیاد هنوز این زیر ساخت ها آماده نشده است؟ نه تنها کشورهای پیشرفته بلکه کشورهای ضعیف تر به سرعت در دهه های گذشته زیر ساخت های لازم و به روز در همه بخش های اقتصادی را فراهم کرده اند و زبانزد همگان شده اند، چرا هنوز ما اندر خم یک کوچه ایم؟
ثانیا موقعی که زیر ساخت ها آماده نباشد، تدوین استانداردهای ۱۲۰ گانه به چه درد می خورد؟
ثالثاً موقعی که همان استانداردهای ۸۵ گانه قبلی هنوز توسط خودروسازان وطنی رعایت نمی شود و کیفیت خودروهای تولیدی داخل بسیار پایین و غیر استاندارد است چگونه انتظار دارید که استانداردهای ۱۲۰ گانه جدید – حتی اگر زیر ساخت ها فراهم باشد – را رعایت و عملیاتی کنند؟
مشکل جامعه ما این است که ذهنیت ها یا ایده آل ها با واقعیات موجود همخوانی ندارد، طوری که میان آنچه باید باشد با آنچه که هست در تمام زمینه ها و ابعاد اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و … از زمین تا آسمان فاصله دارد.
https://www.pgnews.ir/?p=118645
7 نظر
جون ملت کیلو چند
فقط چاپیدن پولشون
جالب اینکه یکی از …. با نصب بنر به اداره استاندارد تبریک و ازش تشکر مینماید.حالا چی شده و بابت چه ؟؟؟؟
فکر کنم متن بنر رو خودش هم کامل نخونده !
این عرض چاکری و این حد از مالش جایی بدردش خواهد خورد .
از ماست که برماست
خانه از پای بست ویران است
خواجه در بند نقش ایوان است
آقایون برن ازدولت امارات یادبگیرند دلالها ومدیران خودرویی سهم بگیر وامثال میرسلیمها کنار بگذارید
ارزشی برای جون مردم قائل نیستند پراید فشل رو به قیمت تویوتا میفروشن
نیروی انسانی توانمند و کارآمد اساس و بنیان تحول در هر سازمانی است. وقتی شرکت های خودرو ساز به بنگاهی برای اشتغال سفارشی فرزندان و آشنایان مسوولان دولتی و مجلس و هزاران دستگاه دیگر تبدیل شده انتظار اینکه از این شرکت ها خودرو با کیفیت و مطابق استاندارد روز دنیا بیرون بیاد ساده لوحی و آرزویی بیش نیست.ایجاد رانت و انحصار فروش خودرو در دست مدیران ناکارآمد و اعطای همه نوع امتیاز و حمایت های مختلف، کار را به وضع فعلی رسانده است. چرا جای دوری بریم! نمونه های کوچک تر آن را در ادارات و شرکت های دولتی همین استان خودمان هم وجود دارد و شاهد این پدیده شوم و ویرانگر در همین استان خودمان هم هستیم.بطور مثال درشرکت گاز استان بوشهر یا شرکت اب و فاضلاب بوشهر یا سازمان تامین اجتماعی که نگاه می کنیم می بینیم این بنگاههای دولتی تبدیل به یک شرکت خانوادگی شده که همه اقوام و آشنایان دور هم جمع هستند. هر کس وارد مجموعه شده و مسوولیتی گرفته دوستان و آشنایانش رو استخدام کرده.نکته جالب و تاسف بار اینکه تعداد زیادی از کارمندان با فشار و سفارش برخی دستگاههای نظارتی …. به مدیر تحمیل و وارد سازمانها شده اند. حال مدیران ا این شرکت و سازمانها که بخاطر حفظ صندلی ریاست و مقام و جایگاه خودشون این چنین استخدامهایی رو انجام داده اند، با انبوهی از نیروی انسانی ناکارامد و کم سواد (و بعضا بی سواد) با پشتوانه و حمایت مسوولان شهر مواجه هستند که بجای حل مشکل سازمان اساسا خود تبدیل به معضل و مشکل شده اند. و اینها همه از نتایج وجود رانت و فساد و پارتی بازی و سفارش در سازمانهای دولتی و شبه دولتی ما است. در این شرایط است که امید به بهبود عملکرد و رشد کیفیت کالا یا خدمات غیر ممکن خواهد شد.
پارس 290 ميليون يك شبه 150 ميليون روش ميره و ميشه 440 ميليون
… سيد محرومان كجاست كه هميشه از دولت قبل انتقاد ميكرد باز هم صد شرف به دولت قبل لااقل پارس رو 150 ميداد